Bitcoin On-Chain analyse

Goedendag allemaal,

De Bitcoin blockchain is een openbaar grootboek en dus voor iedereen inzichtelijk. Gemiddeld genomen wordt er iedere 10 minuten een nieuw block gevonden en toegevoegd aan de chain.

Dit grootboek is onveranderlijk en bevat alle historische transactie data. Dus met de juiste tools zou je deze data kunnen analyseren. Maak kennis met On-Chain analyse.

Vandaag een korte introductie:

  • Wat is het?

  • Waar is het handig voor?

Wat is On-Chain analyse?

De kern van On-Chain analyse is het onderzoeken van blockchain-data.
Hierbij wordt er geprobeerd om inzicht te krijgen in de factoren die de prijsactie sturen.

Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

  • Het aantal actieve wallets

  • De hoeveelheid Bitcoins die wordt verplaatst

  • Activiteit van grote bitcoin holders

Daarnaast biedt On-Chain analyse inzicht in de algemene gezondheid van het Bitcoin-netwerk. Zo kan een toename van nieuwe adressen of een verhoogde activiteit op de blockchain wijzen op groeiende interesse en adoptie.

Waar is het handig voor?

Het doel is het voorspellen van de koersontwikkeling.

Vanuit de traditionele financiële wereld kennen we technische analyse (TA). Het omvat het bestuderen van historische prijsgrafieken en het identificeren van patronen, trends en statistieken om voorspellingen te doen over toekomstige prijsbewegingen.

Technische analisten baseren hun beslissingen op het principe dat historische prijsgegevens herhalende patronen vertonen en dat deze patronen kunnen worden gebruikt om toekomstige marktbewegingen te voorspellen.

On-Chain analyse is specifiek voor bitcoin en biedt een ander perspectief. Het is een nieuw vakgebied en daarom is er hier nog veel voordeel te halen. Daarbij wordt er meer gekeken naar waarom de prijzen stijgen of dalen. De focus ligt als het ware op hoe de “geldstromen” bewegen op de blockchain.

Zijn het bij een grote prijsstijging vooral retail investeerders die hebben bijgekocht of komt het door grote institutionele investeerders? In dat laatste geval is de kans groter dat het om investeringen voor de lange termijn gaat.

Maar ook andere data punten kunnen belangrijke inzichten geven.

Staan er veel bitcoins op exchanges waar ze mogelijk verhandeld kunnen worden? of staan de meeste in een cold wallet waarbij het waarschijnlijker is dat ze voorlopig niet meer op de markt komen?

Met een beetje extra informatie kun je een edge creëren. Daarbij hebben de meeste institutionele investeerders nog geen idee wat On-Chain analyse is. Daarnaast is het niet alleen nuttig voor traders maar ook voor holders. 

Mensen zijn emotionele wezens. Zodra er een prijs pump is kan je het gevoel krijgen om te willen verkopen en winst te pakken. Of juist het tegenovergestelde en meer willen kopen op het verkeerde moment.

On-Chain analyse biedt inzichten in de psychologie van de markt en in welk deel van de marktcyclus we zitten. Het kan zorgen voor meer rationele beslissingen en zo emoties buiten beschouwing laten.

Het kan holders helpen zich voor te bereiden op een prijsdaling of -stijging. Dit neemt onzekerheid weg als je dingen vooraf verwacht. 

Een van de bekendste On-Chain analisten is de “Rational Root”.

Geef mij 1 bitcoin block en ik kan inschatten waar we ongeveer in de cyclus zitten.
Onchain analyse is voor de middellange termijn, niet day trading. Het is een unicorn op basis van de edge die het creëert. 

The Rational Root

Vorige maand gaf hij een hele interessante presentatie op Bitcoin Amsterdam. De kernpunten zal ik in de komende nieuwsbrieven gaan bespreken.