Bitcoin spot ETF

Wat te verwachten?

Goedendag allemaal,

Het nieuws van het moment is natuurlijk de Bitcoin spot ETF. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de SEC de Spot Bitcoin ETF's goedkeuren. In de berichtgevingen wordt gesproken over woensdag 10 januari als uiterlijke beslisdatum (zodat de lancering op donderdag 11 januari kan plaatsvinden). Dus wat kunnen we verwachten?

Bitcoin spot ETF

Simpel gezegd moet een spot ETF, de onderliggende asset, ook echt in bezit hebben. De huidige aanvragen voor spot Bitcoin ETF's vereisen allemaal dat de ETF een hoeveelheid Bitcoin aanhoudt die overeenkomt met de onderliggende Net Asset Value (NAV) van de ETF. Dus als iemand een aandeel van de ETF koopt, dan moet de ETF-beheerder (Blackrock, Fidelity, etc.) een gelijke hoeveelheid Bitcoin kopen en vasthouden bij een institutionele bewaarder (zoals bijvoorbeeld Coinbase). 

Je vraagt je vast af: Waarom kopen grote institutionele beleggers niet zelf de Bitcoin om op de balans te zetten?

Kort antwoord: Het komt erop neer dat het een enorm gedoe is. Er gaat een lang proces aan vooraf.

Daarnaast kunnen de meeste instituties de Bitcoin NIET zelf in bewaring nemen (self-custody). Grote institutionele beleggers zijn gebonden aan velen regels waar de gewone man op straat geen last van heeft. Dus hebben ze de ETF nodig om blootstelling te krijgen aan Bitcoin. Ze willen iets dat ze kennen en dat ze kunnen verhandelen als een aandeel.

Uiteraard is er wel vraag vanuit institutionele partijen want anders komen de grote vermogensbeheerders niet met een ETF aanvraag. Een spot ETF biedt toegang tot Bitcoin prijs exposure voor het institutionele geld.

Wat te verwachten?

Er staat ontzettend veel kapitaal aan de zijlijn klaar om blootstelling te krijgen aan de Bitcoin prijs. Bij een goedkeuring heeft dit kapitaal nu ineens toegang tot Bitcoin en wordt er een inflow verwacht (in ieder geval op de lange termijn).

Dus, over hoeveel vraag hebben we het hier? Hoeveel geld staat er aan de zijlijn dat mogelijk een aandeel in Bitcoin wil via deze spot ETF's?

Het gaat om tientallen biljoenen dollars die tot nu toe geen toegang hadden tot Bitcoin. Wachtend op een middel waarmee ze Bitcoin kunnen kopen. Wachten op de spot-gebaseerde Bitcoin ETF.

​​En dan is er nog de RIA-gemeenschap, die nog meer zou kunnen bijdragen aan een snelle adoptie van Bitcoin en de prijs zou kunnen opdrijven, vooral op de korte termijn.

Volgens Thinkadvisor: Groeide de Registered Investment Advisory-industrie (RIA) in 2022 met 2,1%, met 15.114 fiduciaire beleggingsadviseurs die $ 114,1 biljoen aan activa beheren voor 61,9 miljoen klanten.

Dus we hebben het hier over 140-150 biljoen aan kapitaal dat aan de zijlijn staat. Als een kleine 0.5% daarvan naar de Bitcoin ETF zal stromen dan hebben we het al over $725 miljard. Dat is vrijwel de gehele marktwaarde van Bitcoin op dit moment. 1% van de RIA's en institutionele bezittingen is 2X de huidige marktwaarde van Bitcoin. Slechts 1%. (Bron: James Lavish)

Is er vraag die aan de zijlijn staat te wachten?
Duidelijk, ja.

Is het een significante vraag in verhouding tot de huidige marktkapitalisatie van Bitcoin?
Alles wijst op een sterk ja.

En als deze vraag snel op de markt komt, zal dat de prijs omhoog duwen?
Absoluut.

Dus is de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF al ingeprijsd in de prijs van Bitcoin?
Absoluut niet.

James Lavish

Maar let op:

Of het nu wordt goedgekeurd of afgekeurd, VERWACHT VOLATILITEIT OP DE KORTE TERMIJN! Echter, of de prijs nu keihard omhoog of omlaag schiet op de dag van de beslissing, het zal slechts een klein blipje zijn in de grafiek als we over twee jaar terug kijken. Op de lange termijn maakt het allemaal weinig uit. Houd dus altijd het grote plaatje voor ogen en laat je niet beïnvloeden door deze korte termijn prijsschommelingen.

Tot slot wil ik nog wat inzichten van Anthony Pompliano delen:

Het grootste deel van het publieke gesprek is gericht op de primaire stromen van particulieren en instellingen naar de bitcoin ETF. Die stromen zullen de komende jaren in tientallen miljarden dollars gemeten worden. Maar een ander gebied van nieuwe vraag zal zijn wat ik "secundaire stromen" noemt. Dit zijn instromen in de ETF die afkomstig zijn van andere beursgenoteerde fondsen.

Eerder deze week zagen we dat een van deze fondsen hun prospectus aanpaste zodat ze tot 15% van hun AUM kunnen toewijzen aan de bitcoin spot ETF wanneer die wordt goedgekeurd. Gezien het feit dat bitcoin de best presterende activa is in de afgelopen 15 jaar, zijn er waarschijnlijk veel bestaande fondsen die graag een kleine blootstelling aan hun fonds zouden toevoegen om het rendement te verhogen.

Verder zullen de verkoopteams van Wall Street en de meme-accounts op Twitter/X de komende jaren uit hetzelfde script voorlezen. De gespreksonderwerpen zijn de afgelopen jaren duidelijk geworden, maar de boodschap zal veranderen zodra de ETF's zijn goedgekeurd.

We hebben nog nooit grote financiële instellingen gehad die honderden miljoenen dollars uitgaven om bitcoin aan hun klanten te verkopen. Die inspanning zal leiden tot een instroom van kapitaal, maar het zal ook veel bijdragen aan de educatie van beleggers.

Tot slot heeft bitcoin indrukwekkende financiële prestaties neergezet zonder het aanhoudende bod van grote financiële instellingen die zich op de activa richten. Dat gaat veranderen met pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, staatsinvesteringsfondsen en andere grote organisaties die de spot ETF kopen.

Het voordeel hiervan is dat bitcoin in de toekomst waarschijnlijk geen grote drawdowns van 80% zal blijven zien. Het nadeel is dat een deel van de volatiliteit van bitcoin zal worden weggenomen, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat het ook asymmetrisch naar boven zal zijn.

Bitcoin zal het erg goed blijven doen, maar zoals ik vanochtend op televisie uitlegde (klik hier), verwacht niet dat de activa van de ene op de andere dag naar $1 miljoen zal gaan.

Anthony Pomp