- There is no 2nd â‚żest
- Posts
- De Bitcoin halving.
De Bitcoin halving.
Goedendag allemaal,
Ongeveer iedere vier jaar vindt er een bijzondere gebeurtenis plaats binnen het Bitcoin-netwerk → het halving event. Hierbij wordt het aantal Bitcoins dat per blok wordt vrijgegeven gehalveerd.
De komende twee nieuwsbrieven zullen een aantal dingen over dit event duidelijk worden:
Wat is het en hoe gaat het in zijn werk?
Wat betekent dit?
Is het halving event al ingeprijsd?
Hoe gaat dit in zijn werk?
In het Bitcoin-netwerk worden nieuwe Bitcoins gecreëerd als beloning voor miners die transacties valideren en nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen (voor een uitgebreidere uitleg over Bitcoin mining, zie hier en hier).
Daarbij bedroeg de beloning in de beginjaren 50 Bitcoins per block. Echter, elke 210.000 blokken halveert de Bitcoin-code de totale vergoeding die aan miners wordt toegekend.
Dankzij een mechanisme dat "moeilijkheidsaanpassing" heet, worden er ongeveer elke 10 minuten nieuwe blokken gevonden. Dit betekent dat het 210.000e blok meestal rond de vier jaar wordt gevonden.
Eerste halving: De eerste Bitcoin-halving vond plaats in november 2012, waarbij de beloning voor miners werd verlaagd van 50 naar 25 Bitcoins per blok.
Tweede halving: De tweede Bitcoin-halving vond plaats in juli 2016, waardoor de beloning werd verlaagd van 25 naar 12,5 Bitcoins per blok.
Derde halving: De derde Bitcoin-halving vond plaats in mei 2020, waardoor de beloning werd verlaagd van 12,5 naar 6,25 Bitcoins per blok.
Het Bitcoin-netwerk is voorgeprogrammeerd met 32 halvings, eindigend in het jaar 2140. Tot nu toe hebben we slechts drie halvings meegemaakt.
De volgende halvering wordt rond April 2024 verwacht. Na deze halvering zal de jaarlijkse inflatie nog maar 0,8% zijn.
Wat betekent dit?
In de code is vastgelegd dat er iedere 4 jaar minder nieuwe Bitcoins per block worden vrijgegeven. Oftewel, het aanbod van nieuwe bitcoins neemt steeds verder af, waardoor de inflatie afneemt.
Dit kan in theorie een opwaartse druk uitoefenen op de prijs van Bitcoin. Aangezien de vraag naar Bitcoin over het algemeen is blijven stijgen.
Omdat de prijs van bitcoin grotendeels afhankelijk is van vraag en aanbod, kan de prijs, als de uitgifte wordt gehalveerd en de vraag gelijk blijft, onder druk komen te staan om te stijgen.
In de grafiek hierboven zien we dat de miners steeds minder Bitcoins minen. Bij ieder halving event is er een scherpe daling aangezien het aanbod wordt gehalveerd. Maar hun opbrengsten, die nodig zijn om voor onderhoud en elektriciteit te betalen, gemeten in dollars zijn blijven groeien. Dit komt doordat er een aanbodschok plaatsvindt en de prijs vervolgens heel snel stijgt naar nieuwe hoogtes. Dus er komen minder Bitcoins in omloop maar de prijs per Bitcoin ligt hoger.
Uiteindelijk nemen de mediagekte en de vraag af. Daarbij wordt er een evenwicht gevonden en vlakt de prijs af. Echter, elke halvering worden de miners beloond. Althans, degene die de goedkoopste vorm van energie kunnen inzetten.
Morgen deel 2 over:
De relatie tussen vraag, aanbod en prijs
Is het halving event al ingeprijsd?