- There is no 2nd ₿est
- Posts
- De functie van geld
De functie van geld
PLUS: welk probleem lost bitcoin op?
Goedendag allemaal,
Gisteren heb ik geprobeerd om een aantal kritiekpunten op bitcoin’s energieverbruik te debunken (lees hier terug).
Samenvattend kwam ik tot de volgende conclusie:
Een aanzienlijk deel van het energieverbruik van Bitcoin wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen.
Bitcoin stimuleert innovatie in de ontwikkeling van hernieuwbare energietechnologie en bronnen.
Bitcoin verbruikt energie die anders weggegooid zou worden, of zou worden afgefakkeld in de atmosfeer.
Bitcoin verbruikt energiebronnen die anders niet economisch te ontwikkelen zouden zijn.
De aard van de vraag naar Bitcoin-energie zal de efficiëntie van energienetwerken verbeteren.
De simpele opvatting dat het energieverbruik van bitcoin per definitie verspillend is of per definitie slecht voor het milieu, is gewoonweg niet waar.
Echter, het allerbelangrijkste argument vóór het energieverbruik van bitcoin ontbreekt nog in dit lijstje!
De functie van geld
Geld is het goed dat economische coördinatie mogelijk maakt tussen partijen die anders geen basis zouden hebben om samen te werken. Simpel gezegd is geld het goed dat de maatschappij in staat stelt te functioneren.
Meer specifiek is geld het goed dat specialisatie en arbeidsverdeling mogelijk maakt.
Het stelt individuen in staat hun eigen interesses na te streven
Het is de manier waarop individuen hun voorkeuren aan de wereld communiceren, of het nu gaat om werk of vrije tijd.
Het is wat de "keuzevrijheid" creëert die we allemaal als vanzelfsprekend beschouwen.
Nu hoor ik je denken: klinkt interessant allemaal Rick maar kun je het verduidelijken met een voorbeeld?
Het maken van een potlood!
Denk eens aan de complexiteit die erbij komt kijken. In dit filmpje beschrijft Milton Friedman dit proces. Hij beschrijft in detail het benodigde hout, de zaag om het hout te zagen, het staal om de zaag te maken, het ijzererts om het staal te maken, het lood, het rubber voor de gum, de koperen ring, de gele verf, de lijm, enz.
Het maken van één potlood vereist de coördinatie en samenwerking van duizenden mensen. Dit zijn mensen die niet dezelfde taal spreken, die waarschijnlijk verschillende religies aanhangen en die elkaar zelfs zouden haten als ze elkaar ooit in levende lijve zouden ontmoeten. Maar het vermogen om samen te werken is een functie van het prijssysteem en het economische goed dat we geld noemen.
Als je het potlood even buiten beschouwing laat, kijk dan eens naar de complexiteit van onze moderne economie. Van auto's tot vliegtuigen, van internet tot mobiele telefoons, en zelfs je plaatselijke supermarkt. Moderne toeleveringsketens zijn zo complex en zo gespecialiseerd dat ze de coördinatie van miljoenen mensen vereisen om ook maar één van deze basisfuncties te kunnen vervullen. De orkestratie van al deze activiteiten die de wereldhandel voeden, wordt alleen mogelijk gemaakt door de functie van geld.
Hoewel de meeste mensen het niet herkennen, functioneert ons geldsysteem niet goed. De meesten voelen het in hun dagelijks leven, maar kunnen de oorzaak niet achterhalen. Harder werken, meer uren maken, schulden maken en nog steeds nauwelijks rondkomen. Er moet een betere manier zijn, maar om een oplossing te vinden, moet je eerst het probleem zien en begrijpen. Het probleem met ons geld is ENORM en de impact ervan op de samenleving zien we overal terug.
Het geld probleem
Zonder waardering voor de enorme omvang van het monetaire probleem dat bitcoin wil oplossen, kunnen de kosten nooit worden gerechtvaardigd.
Dus dan rest de vraag:
Waar wordt de energie voor gebruikt of met andere woorden: Wat is het probleem dat bitcoin oplost? Wat krijgen we ervoor terug?
Het probleem is natuurlijk de oneindige verruiming van de geldhoeveelheid. Doordat centrale banken en overheden steeds meer geld creëren uit het niets, wordt de coördinerende functie van geld verstoord.
Er is niet genoeg tijd om dit hele proces in detail te beschrijven. Maar de beste manier is om te denken aan landen als Venezuela of Libanon (lees hier: What life is like in a ‘failed state’)
Door de verslechtering van de munteenheid (continue verruiming van de geldhoeveelheid) zijn de economische basisfuncties zodanig afgebroken dat het niet langer mogelijk is om voedsel te kopen in de supermarkt of basisgezondheidszorg te krijgen. Er is geen stabiele munteenheid meer om economische activiteiten te coördineren en om de productie van goederen die nodig zijn voor de handel binnen de wereldeconomie te faciliteren. EEN REGELRECHTE HUMANITAIRE CRISIS.
Monetaire devaluatie (muntontwaarding) verstoort het prijsmechanisme van een munt, waardoor economische onevenwichtigheden ontstaan. Naarmate er meer geld wordt gecreëerd, worden echte goederen relatief schaarser in vergelijking met het geldaanbod. Hierdoor stort de functie van geld in. In plaats daarvan kiezen mensen ervoor om hun geld zo snel mogelijk te ruilen, waardoor er een run ontstaat op de eerste levensbehoeften en er dus hyperinflatie ontstaat.
Men denkt altijd: Dit kan hier nooit gebeuren.
Maar feit blijft dat ons geldsysteem op dezelfde manier werkt. In mijn optiek zitten we op een ander punt van de curve en zal ieder fiat systeem uiteindelijk falen.
De ECB en FED zijn iets beter in het managen van stabiliteit. Echter rest de vraag: voor hoelang? De prijzen zijn de laatste jaren al aardig gestegen als gevolg van geldcreatie.
Bitcoin biedt een alternatief systeem. Het vertegenwoordigt een back-up switch van de huidige architectuur van het wereldwijde financiële systeem. Afgezien van de systeemrisico's die ons financiële systeem momenteel teisteren, is bitcoin een fundamenteel meer solide monetair systeem. Uiteindelijk wil je een betrouwbaar, decentraal systeem waarbij niemand de geldhoeveelheid kan veranderen. Het bitcoin netwerk wordt beveiligd door de productie en consumptie van energie.
Ik hoop dat je inziet hoe groot het probleem is dat bitcoin wil oplossen. Want zonder waardering voor het probleem zullen de kosten om de oplossing veilig te stellen nooit gerechtvaardigd lijken.
Bron nieuwsbrief vandaag
Toekomstige economische stabiliteit is fundamenteel de reden waarom er geen belangrijkere vraagbron voor het verbruik van energie kan zijn dan de veiligheid van het monetaire systeem van bitcoin, vooral wanneer de alternatieven (fiatgeld en goud) structureel gebrekkig zijn.