De grafiek van de week

PLUS: De funding rate voor futures

Goedendag allemaal,

De grafiek van deze week toont de funding rate van bitcoin futures. Om deze beter te begrijpen komen de volgende onderwerpen eerst aan bod:

  • Wat zijn bitcoin futures?

  • Wat is de funding rate?

  • Wat zegt de funding rate over de markt?

Wat zijn bitcoin futures?

Bitcoin futures zijn: financiële contracten die kopers en verkopers verplichten om Bitcoin te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een specifieke datum in de toekomst. Deze contracten bieden beleggers de mogelijkheid om te speculeren op de prijsbeweging van bitcoin zonder dat ze de bitcoin zelf hoeven te bezitten. Daarnaast biedt het beleggers een middel voor risicobeheer en hedging tegen prijsschommelingen in hun Bitcoin-bezit.

Futures handelen vaak met leverage, wat betekent dat handelaren slechts een fractie van de totale contractwaarde als onderpand hoeven te storten om een positie in te nemen. Dit verhoogt zowel het potentiële rendement als het risico.

Futures zijn nuttig voor:

  • bedrijven en investeerders om prijsrisico's af te dekken 

  • speculanten om te profiteren van prijsschommelingen

maar ze vereisen een goed begrip van de markt en een voorzichtig risicobeheer vanwege de ingebouwde hefboomwerking (leverage).

Er zijn twee type contracten:

Een long contract is een overeenkomst waarbij de koper speculeert dat de prijs van bitcoin zal stijgen. Door een long contract te kopen, hoopt de koper bitcoin later tegen een hogere prijs te verkopen en zo winst te maken.

Een short contract: hierbij speculeert de verkoper dat de prijs van bitcoin  zal dalen. Bij een short contract verkoopt de verkoper een asset dat hij niet bezit met de bedoeling het later tegen een lagere prijs terug te kopen. 

Wat is de funding rate?

De funding rate voor futures, is een mechanisme dat wordt gebruikt op platforms die perpetual futures aanbieden. *perpetual futures zijn eeuwigdurende contracten die geen einddatum hebben.

De funding rate zorgt ervoor dat de prijs van de future contracten in lijn blijft met de onderliggende spotprijs (echte marktprijs) van bitcoin. 

In essentie is de funding rate een periodieke betaling die gemaakt wordt tussen de kopers (long posities) en verkopers (short posities) van de contracten. Deze betalingen worden op regelmatige tijdsintervallen gesettled, meestal iedere 8 uur.

Bij een positieve funding rate: betalen de handelaren die long zijn (die speculeren op een prijsstijging) geld aan de handelaren die short zijn (die speculeren op een prijsdaling). Als de funding rate negatief is, gebeurt het omgekeerde.

De hoogte van de funding rate wordt bepaald door het verschil tussen de futures prijs en de spotprijs van bitcoin. Dit systeem helpt om speculatie binnen redelijke grenzen te houden en de prijzen van perpetual futures dicht bij de werkelijke marktprijs van bitcoin  te houden. 

Wat zegt de funding rate over de markt?

De funding rate in futuresmarkten biedt belangrijke inzichten in het marktsentiment en hefboomwerking (leverage in de markt). 

Marktsentiment: Als futures markt hoger handelt dan de spotmarkt, is de funding rate positief, wat betekent dat er meer optimisme (of speculatie op stijging) is onder de futures handelaren. Een positieve funding rate wijst op een bullish sentiment waarbij handelaren bereid zijn meer te betalen voor het houden van longposities.

Omgekeerd duidt een negatieve funding rate ( futures prijs lager is dan de spotprijs) op een bearish sentiment, waarbij handelaren verwachten dat de prijzen zullen dalen en shortposities overheersen.

Hefboomwerking in de markt: Een hoge funding rate kan ook duiden op een hoge mate van hefboomwerking onder handelaren die long gaan, omdat zij bereid zijn hogere kosten te betalen om hun posities te behouden in de verwachting van toekomstige prijsstijgingen.

Als de funding rate extreem hoog of laag is, kan dit wijzen op overmatige hefboomwerking, wat kan leiden tot een hogere volatiliteit en zelfs tot marktcorrecties als handelaren hun posities snel moeten sluiten.

Wanneer je handelt met leverage, hoef je slechts een fractie van de totale waarde van het contract als zogenaamde 'margin' (onderpand) te storten. Doordat je een grotere positie kunt innemen dan je met je eigen kapitaal zou kunnen, verhoogt leverage je potentieel voor zowel winst als verlies. 

Bijvoorbeeld: als de margin vereiste 10% is, kun je een contract ter waarde van €100.000 beheren met slechts €10.000 aan eigen kapitaal. Dit betekent echter dat een 10% prijsbeweging de verkeerde kant op ervoor zorgt dat je positie geliquideerd wordt.

Als er veel handelaren zijn met hoge leverage en ze allemaal hun positie verplicht moeten liquideren dan kan dit een kettingreactie opleveren. Je ziet dan ineens de prijs super snel stijgen of dalen vanwege het opeenvolgende effect van verplichte liquidaties. Dit komt regelmatig voor op de bitcoin markt omdat deze erg volatiel kan zijn. 

Grafiek van de week

Hieronder zie je de grafiek van de Futures perpetual funding rate.

We zien dat er een afname is van leverage en speculatie in de markt. Zoomen we iets verder in naar afgelopen maand dan zien we deze grafiek:

Begin april zie je een stuk hogere rates en veel traders die speculeren op hogere prijzen. Enkele weken later zien we ineens negatieve funding rates. Dit is een zeer gezonde en welkome afname. De bitcoinprijs is nog nooit zo hoog geweest met zo'n lage funding rate.

De openstaande perpetual futures uitgedrukt in bitcoin zijn bijna op de laagste niveaus sinds 2022. We zien dat de futures soms zelfs met een lichte korting ten opzichte van de spotmarkten worden verhandeld.

Hoewel er geen wet of garantie is dat dit onmiddellijk tot hogere prijzen leidt, heeft een dergelijke positionering in het verleden de voorwaarden voor prijsstijgingen bevorderd. Vergeleken met de hele hoge funding rates van de afgelopen maand is dit een welkome ontwikkeling

Een hele gezonde markt reset dus en Bitcoin ziet er opmerkelijk solide uit. De markt lijkt even op adem te komen na de euforische fase sinds de ETF inflows.