De wereld op zijn kop!

Goedendag allemaal,

Gisteren schreef ik al een stukje over het gepubliceerde rapport van de ECB (klik hier als je dit nog niet gelezen heb), vandaag deel 2.

Sinds de invoering in 1999 is de euro ongeveer 85% van zijn waarde verloren ten opzichte van goud als gevolg van monetaire inflatie.

In de Verenigde Staten heeft fiscale stimulering door geld bij te drukken sinds 2020 gezorgd voor een toename van 41% in de M2-geldhoeveelheid. Dit heeft bijgedragen aan de groeiende nationale schuld van $35+ biljoen en een overeenkomstig verlies aan koopkracht voor consumenten veroorzaakt (bron)

In de genesis block - het eerste blok ooit gemijnd op het Bitcoin-netwerk- verwees Satoshi al naar monetaire en fiscale onverantwoordelijkheid van overheden en centrale banken.

Hij voegde de titel “chancellor on brink of second bailout for banks” van de voorpagina van The London Times van 3 januari 2009 toe aan het eerste blok.

De omgekeerde wereld?

Laten we bij het begin beginnen:

The original promise of Nakamoto (2008) to provide the world with a better global means of payment has not materialized. Instead, the focus has increasingly shifted to Bitcoin as an investment asset promising high capital gains. Promoters of this investment vision put little effort relating Bitcoin to an economic function which would justify its valuation

Als de schrijvers een keer een boek over bitcoin of geld hadden gelezen dan zouden ze weten dat:

“Geld altijd in fasen is geëvolueerd, waarbij de rol van waardeopslag voorafging aan de rol van ruilmiddel.

Vijay Boyapati: The bullish case for Bitcoin

Geld evolueert altijd in de volgende vier stadia:

1. Verzamelobject
2. Waardeopslag
3. Ruilmiddel
4. Rekeneenheid. 

Los van het feit dat bitcoin nu al efficiënter (sneller en goedkoper) is als betaalmiddel. Probeer maar eens een groot bedrag over te maken naar iemand aan de andere kant van de wereld of in het weekend.

Maar de economische functie is momenteel voornamelijk waardeopslag. Bitcoin is de oplossing voor inflatie. Door bitcoin te bezitten bescherm je jezelf tegen geldontwaarding.

Als jullie blijven doorgaan met geld printen, verarmt dat iedereen die spaart in fiatgeld.

Michael Saylor’s beroemde uitspraak is niet voor niets:

People that use Fiat currency as a store of value. There is a name for them: We call them Poor. Anybody that is rich in the world, they own property

Bitcoin is de uitvinding van absolute verifieerbare digitale schaarste

Verderop in het paper staat het volgende:
Terwijl eerdere discussies over de herverdelingseffecten van Bitcoin aannamen dat slecht getimede handel een noodzakelijke voorwaarde was voor verliezen, toont dit document aan dat noch slechte timing van transacties, noch het bezit van Bitcoin überhaupt noodzakelijk zijn voor verarming in een Bitcoin-positief scenario.”

Inderdaad, zoals met iedere investering op aarde. Hoe eerder je investeert in iets dat in waarde stijgt, hoe meer profijt je ervan hebt. Investing 101.

Vervolgens stellen ze dat:

In het algemeen kan men concluderen dat centrale banken vermijden om zich direct te richten op activaprijzen, maar de respectieve verschijnselen monitoren en analyseren, en de bredere economische impact van deze prijzen in overweging nemen binnen hun bestaande mandaten en beleidskaders.

In het geval van Bitcoin zouden ze vermoedelijk ook een specifiek oordeel vermijden, maar eenvoudigweg rekening houden met de positieve effecten op de totale vraag van een aanzienlijke stijging van de Bitcoin-prijs door het beleid verder aan te scherpen, bijvoorbeeld door hogere beleidsrentes op te leggen om de totale vraag terug te brengen naar een niet-inflatoir niveau. Als ze het consumptie-effect van Bitcoin-vermogen niet volledig identificeren, zouden ze mogelijk onvoldoende aanscherpen, en zou er een tijdelijk effect op inflatie kunnen ontstaan.

Het hele artikel is natuurlijk een soort omgekeerde oorzaak en gevolg verhaal. Waarom stijgen asset prijzen in de eerste plaats? Omdat er steeds meer fiat geld wordt bijgemaakt. Dus gaat men beleggen om te voorkomen dat het spaargeld zijn koopkracht verliest.

en succes met het beleid aanscherpen en hogere beleidsrente op te leggen. Zijn ze vergeten dat debt to gdp wereldwijd > 325% is? Dit is een op schulden gebaseerd systeem dat zal imploderen als er niet meer geld gecreëerd wordt. 

Wanneer gelijkheid bijna bereikt is, zal Bitcoin geen noemenswaardige nieuwe herverdelingseffecten meer veroorzaken, oftewel het zal neutraal zijn geworden. Echter, wanneer dit stadium is bereikt, (i) hebben de vroege instappers jarenlang geprofiteerd van hogere consumptieniveaus; (ii) zullen zij blijven genieten van een hogere consumptie dankzij hun grotere aandeel in het kapitaal.

Helemaal juist! Daarvoor hebben ze jarenlang consumptie uitgesteld oftewel gespaard. Dit hebben ze gedaan in een asset die: 

  • Absoluut schaars is 

  • Verzonden kan worden over een gedistribueerd systeem dat niet kan worden gecontroleerd door enige centrale autoriteit

  • Alle eigenschappen heeft om goed geld te zijn

In plaats van in euro’s die uit het niets bijgemaakt kunnen worden. Om dit te begrijpen hebben ze het geldsysteem bestudeerd en het antwoord gevonden op de vraag: Wat is geld?

Een hogere bitcoin prijs betekent simpelweg dat de waarde van je euro’s vermindert. Grappig dat hier met geen woord over gerept wordt. 

Minneapolis Fed sluit zich aan bij de ECB met een aanval op Bitcoin.

Heeeeeel toevallig kwam er gisteren ook een rapport uit van de Minneapolis FED.

Dit nieuwe rapport beweert dat overheden permanente tekorten kunnen aanhouden als consumenten het niet merken en nieuwe valuta zoals Bitcoin accepteren. Daarbij dromen ze over een "wettelijk verbod" en extra belastingen op Bitcoin om ervoor te zorgen dat overheidsobligaties de "enige risicoloze zekerheid" blijven.

We leven in een bijzondere wereld.

Ze drukken oneindig veel geld en wij stoppen het in een eindige asset. Wat is het probleem?

Bitcoin 1:1

Heb je beide nieuwsbrieven gelezen en gaat het je allemaal net iets te snel? 

Denk er dan eens over na om een bitcoin 1:1 sessie te boeken. Hierin zal ik:

  • De geschiedenis van geld toelichten

  • Uitleggen waarom bitcoin in potentie het beste geld is wat we ooit hebben gezien als mensheid

  • En / of alle andere vragen waarmee je zit  beantwoorden 

Hulp nodig bij het instellen van je bitcoin wallet of je eerste bitcoin aankoop?

Ook hiervoor boek je een Bitcoin 1:1 sessie.

Stuur een mail naar [email protected] om de mogelijkheden te bespreken.

Wat vond je van de editie van vandaag?

Login or Subscribe to participate in polls.