Discussies over de aard van ₿.

is ₿ werkelijk geschikt als ruilmiddel?

Goedendag allemaal,

Hoop dat iedereen een leuk paasweekend heeft gehad. Maar nu is het weer tijd om het over bitcoin te hebben. Er lijkt op dit moment een interessante discussie gaande omtrent bitcoin als betaalmiddel.

Afgelopen weekend las ik een artikel met de titel: Saylor Shows Payments Won’t Drive Investor’s Interest In Bitcoin. “Zelfs na 15 jaar geschiedenis zijn er nog steeds discussies over de aard van Bitcoin”.

“Er moet een beter begrip komen van de aard en het hoofddoel van Bitcoin. Mensen noemen het valuta of digitale valuta en dat is een ongelukkig historisch artefact. Het is geen digitale valuta. Het is digitaal eigendom.”
Dit wordt vaker benadrukt door Saylor. Hij richt zich vooral op digitaal eigendom en de functie van waardeopslag.

Vandaag deelde iemand een artikel van crypto insider: Bitcoin is geen betaalmiddel en zal dat ook nooit worden.

De aandacht voor bitcoin in de media is de laatste tijd sterk toegenomen, en dit heeft geleid tot discussies over zijn rol als betaalmiddel, waardeopslag, of toch als andere functie. Echter, te midden van deze groeiende interesse blijft de belangrijke vraag bestaan: is bitcoin werkelijk geschikt voor dagelijkse transacties, of zijn er inherente beperkingen die dit in de weg staan?”

Vervolgens worden leden van het SBAN studentenpanel gevraagd naar hun mening. Een veelgehoord tegenargument is onder andere de volatiliteit. Dus genoeg redenen om mijn mening over dit onderwerp te delen. 

De toekomst van bitcoin

Het allerbelangrijkste om te weten is dat: Geld altijd in 4 fases evolueert

  1. Verzamelobject

  2. Waardeopslag / store of value (SOV)

  3. Ruilmiddel / medium of exchange

  4. Rekeneenheid

Dus de SOV functie komt voor medium of exchange. Dit is ook logisch als je erover nadenkt. Omdat het eerst wijdverspreid moet zijn voordat het goed kan functioneren als ruilmiddel. Als slechts een paar mensen iets in bezit hebben dan heeft het weinig nut om te dienen als ruilmiddel. We zitten nu pas in de transitie van fase 1 naar fase 2. Over tijd, als steeds meer mensen het bezitten, zal de volatiliteit afnemen en kan het de functie van ruilmiddel steeds beter gaan vervullen.

Ik vind het vooral grappig dat mensen bitcoin nu al beoordelen op al deze eigenschappen terwijl het pas 15 jaar bestaat. Je kunt niet verwachten dat iets morgen ineens het nieuwe geld van de hele wereld is. Bitcoin is in potentie het beste geld dat we ooit hebben gezien. Maar op dit moment is het vooral de beste spaartechnologie voor de lange termijn. Althans voor ons in Nederland en in de meeste westerse landen. Dit neemt niet weg dat bitcoin al gebruikt kan worden als ruilmiddel. Het lijkt er vooral op dat mensen bitcoin nu al beoordelen op de volledige potentie terwijl we ons pas in de early adoptie fase van deze nieuwe technologie bevinden. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige problemen waar dan weer oplossingen voor bedacht worden. Hoe denk je anders dat er een nieuw alternatief systeem tot stand komt?

Daarbij sluit ik mij aan bij de woorden van Francis Pouliot (CEO van de Canadese beurs BullBitcoin)

Bitcoin is het beste ruilmiddel dat de wereld ooit heeft gezien. Wat altijd het hardst nodig is, is betere technologie en infrastructuur om ervoor te zorgen dat Bitcoin altijd het superieure ruilmiddel blijft, zodat geen enkele andere vorm van geld een marktbehoefte vindt die niet door Bitcoin bediend wordt.

Feit: elke maand wisselen miljoenen mensen waarde uit via Bitcoin-betalingen. Enkele van onze klanten in Canada zijn import/export voor industriële en landbouwgoederen, het kopen van elektronische onderdelen in het buitenland, vastgoedtransacties, huurbetalingen, internationale studenten die hun rekeningen betalen, aannemers die betaald krijgen, enz. Ik ben voortdurend verbaasd om nieuwe en interessante gebruiksmogelijkheden van Bitcoin voor mijn klanten te ontdekken.

In Costa Rica zal niemand betwisten dat Bitcoin de beste manier is om waarde naar het land te verplaatsen. Duizenden mensen gebruiken Bitcoin om te betalen voor alledaagse dingen zoals boodschappen, vervoer en huisvesting. Meningen over het al dan niet gebruiken van Bitcoin voor betalingen zijn irrelevant. Mensen gebruiken Bitcoin als geld voor betalingen, overal ter wereld, elke dag”.

Hij gelooft dan ook dat:

  • Bijna elke transactie zal worden uitgevoerd met Bitcoin als ruilmiddel en rekeneenheid.

  • Deze betalingen worden uitgevoerd met behulp van verschillende betaalmethoden, waarbij de mate van vertrouwen en toestemming varieert.

Grote betalingen zullen waarschijnlijk altijd on-chain (de bitcoin blockchain) plaatsvinden. Terwijl kleinere betalingen via tweede laags betalingsprotocollen zullen plaatsvinden.

*ofwel via niet-custodiale "Layer 2" betalingsprotocollen zoals Lightning Network, custodial bearers asset protocollen zoals het Liquid Network of Fedimint, of met behulp van eenvoudige custodial 'bitcoin bank accounts,' zullen worden uitgevoerd.

Conclusie

De tijd zal het leren of we ooit allemaal op een bitcoin standaard leven. In mijn optiek convergeert geld altijd naar 1 ruilmiddel. Dit is namelijk de efficiëntste manier om handel te drijven. De vraag is dan of bitcoin geoptimaliseerd is om de monetaire functie beter te vervullen dan de concurrentie. Dus 1 vorm van geld voor de hele wereld, die niemand kan manipuleren en waarin we met elkaar waarde communiceren. Daarbij is het belangrijk dat de bitcoin technologie en infrastructuur zich blijft ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat Bitcoin altijd het superieure ruilmiddel blijft, zodat geen enkele andere vorm van geld een marktbehoefte vindt die niet door Bitcoin bediend wordt.

Ik ben benieuwd naar jouw mening:

Bitcoin zal in de toekomst een betaalmiddel worden voor dagelijkse betalingen

Login or Subscribe to participate in polls.