Een emotionele rollercoaster

Goededag allemaal,

Ineens was die daar. De goedkeuring van de Bitcoin spot ETF.

Dit viel er gisteren te lezen op de twitter pagina van Cointelegraph.

Enkele andere accounts namen het nieuws blindelings over en de markt reageerde direct. De prijs steeg met 5.5% binnen 6 minuten.

Sommige mensen vroegen om de bron van deze informatie. Maar die bleef uit.

Niet veel later kwam er een bericht van Elenoar Terret van Fox Business Network. Blackrock had bij haar bevestigd dat het nieuws niet waar is.

Andere reageerde in de trant van:

“Dit waren de spannendste minuten van 2023”

“Je hebt zojuist 7 minuten lang een bullrun meegemaakt”

Het is natuurlijk speculeren wat er hier aan de hand is geweest.

Het leek ook niet heel logisch voor de SEC om ineens een ETF goed te keuren. Maar je weet nooit wat er achter de schermen speelt. Partijen met veel macht kunnen allerlei invloed uitoefenen om hun eigen agenda te dienen.

1 ding is zeker, als dit een voorbode was van wat er gaat komen, doe dan uw riemen vast.

Bitcoin spot ETF?

Bitcoin ETF betekent een exchange traded fund voor Bitcoin.

Het biedt beleggers een mogelijkheid om blootstelling te krijgen aan de prijsbewegingen van Bitcoin zonder Bitcoin direct te bezitten of te beheren. Zie het als een soort brug waardoor traditionele beleggers kunnen proeven van de wereld van Bitcoin.

Grote financiële instelling zoals BlackRock, Invesco, Ark Invest en Fidelity, met enorm veel kapitaal onder beheer, hebben aanvragen ingediend voor Bitcoin Spot ETFs.

Een spot ETF betekent dat het fonds ook echt de Bitcoin als onderliggende waarde heeft. Het moet de Bitcoin echt aankopen en op de balans zetten. Dit in tegenstelling tot een future ETF.

Bij futures handelt men in contracten gerelateerd aan de prijs van Bitcoin. Deze worden verhandeld op traditionele beurzen, net als bij aandelen van een bedrijf. Het fonds hoeft de Bitcoin niet echt aan te kopen. Dit is natuurlijk een gigantisch verschil met een spot ETF.

Future ETF's kunnen gevoeliger zijn voor prijsschommelingen en zijn over het algemeen complexer. Beleggers speculeren op de toekomstige prijsbewegingen van Bitcoin zonder de cryptocurrency zelf te bezitten.

De prijs van een spot ETF weerspiegelt direct de prijsbewegingen van Bitcoin. Dit betekent dat de prestaties van een Spot ETF direct gekoppeld zijn aan de real-time waarde van de Bitcoins die het bezit.

Als beleggers aandelen van een Spot ETF kopen, kopen ze in wezen een representatie van de werkelijke Bitcoin, ook al bezitten ze de Bitcoin niet persoonlijk.

Waarom is dit interessant voor grote instituties?

Omdat ze Bitcoin niet zelf hoeven te beheren of op te slaan. De zorgen over de veiligheid van hun digitale portemonnees worden geëlimineerd.

Verder geven de ETF’s vertrouwen. Ze worden op conventionele beurzen verhandeld en brengen een regelgevend kader voor Bitcoin.

Daarnaast is het eenvoudiger voor traditionele beleggers omdat het overeenkomt met de vertrouwde structuur van hoe de aandelenhandel werkt.

Dus een Bitcoin ETF wordt gereguleerd door de Securities and Exchange Commission (SEC). Daarbij worden deze onderworpen aan strenge rapportage-eisen. Dit biedt beleggers een niveau van transparantie en toezicht dat vaak ontbreekt in de cryptocurrency markt. Bovendien zou een Bitcoin ETF institutionele opslag oplossingen bieden, waardoor het risico van diefstal of verlies van Bitcoin wordt verminderd.

De verwachtingen zijn dan ook dat dit een gigantische vraag ontketent. Instituties, met ontzettend veel vermogen onder beheer, hebben ineens gemakkelijk toegang tot Bitcoin. Partijen als Fidelity zijn ook druk bezig met Bitcoin educatie dus dit zal het adoptie proces alleen maar versnellen.

Maar de toekomst is altijd onzeker. Dus niemand weet 100% zeker wat er gaat gebeuren. Grote instituties zouden een motivatie kunnen hebben om bijvoorbeeld de prijs proberen te drukken.

Ik denk echter dat dit heel lastig zal worden en zie ook nog geen directe aanleiding. Wie weet zie ik iets over het hoofd. In mijn optiek is er nu nog een kort tijdswindow waarbij de gewone man deze instituties kan front runnen. Normaliter is het grote geld eerst en hebben zij een informatie voordeel. Nu kun jij ze echter voor zijn!

Snowden zei dat je niet teveel naar de prijs moet kijken. Maar prijs is een goede motivator. Vanwege het nieuws van gisteren zal ik morgen deel twee (voor deel 1 klik hier) publiceren en hier dieper op ingaan.