- There is no 2nd â‚żest
- Posts
- FUD, desinformatie en misinformatie
FUD, desinformatie en misinformatie
Goedendag allemaal,
Af en toe heb ik het gevoel alsof we terug in de tijd gaan. Maar waarschijnlijk heeft dat meer met mij te maken dan met de mensen om mij heen. Inmiddels ben ik al een aantal jaren dagelijks met het onderwerp Bitcoin bezig! Ik kan er dan ook slecht tegen als er klinkklare onzin wordt geschreven. Het is erg vermoeiend om jarenlang dezelfde nonsens te moeten aanhoren. Echter, de laatste tijd is het weer regelmatig raak. Waar heb ik het dan over?
FUD
FUD staat voor “Fear, Uncertainty and Doubt”. De term wordt vaak gebruikt om een marketing- of verkooptactiek aan te duiden die angst, onzekerheid en twijfel over een bepaald product of een bepaalde technologie probeert te verspreiden. Hierbij wordt echter geen concreet bewijs aangeleverd om deze beweringen te ondersteunen. Het doel is om concurrentievoordeel te behalen of om de gepercipieerde waarde of het belang van een product/technologie te verminderen.
Bij desinformatie gaat het om het opzettelijk verspreiden van onjuiste informatie. Het doel hierbij is schade te berokkenen, meningen te beĂŻnvloeden of een agenda te bevorderen. Bij misinformatie wordt er onopzettelijk onjuiste informatie gedeeld zonder kwade intenties.
Aangezien Bitcoin één van de meest ontwrichtende technologieën is van onze tijd ontkom je niet aan FUD rondom dit onderwerp. Bovendien is Bitcoin een erg complex onderwerp waarin allerlei verschillende onderwerpen samenkomen. Bitcoin gaat over economie, monetaire geschiedenis, menselijke psychologie, filosofische politiek, technologie en informatica om er maar een aantal te noemen. Logischerwijs zal er dus onjuiste informatie verspreid worden, onbewust dan wel bewust.
Enkele FUD voorbeelden uit het grote Amerika zijn:
Elizabet Warren: SEC heeft ongelijk over beleid van Bitcoin ETF-besluit
Gary Gensler: Bitcoin is een zeer speculatieve asset die wordt gebruikt voor het witwassen van geld
Vanguard: BTC ETF's sluiten niet aan bij bouwstenen van een uitgebalanceerde, langetermijnbeleggingsportefeuille
*Klanten van Vanguard konden niet in Bitcoin spot ETF’s investeren. saillant detail: Vanguard investeert wel in Bitcoin mining en blijken ook aandelen in Microstrategy te hebben.
Gisteren was het ook in ons eigen kikkerlandje raak. Mijn ogen begonnen te bloeden toen ik dit stuk van Mathijs Bouman las.
Je hebt slecht geschreven stukken en je hebt slecht geschreven stukken!
Pyramidespel, intrinsieke waarde en terrorismefinanciering. Allemaal hele interessante kreten maar pak de definitie van deze begrippen erbij en het slaat nergens op! Pak de transactie data erbij en het slaat nergens op.
*Eerder schreef ik al over het intrinsieke waarde argument (klik hier) en het anti-Bitcoin leger van Elizabeth Warren (klik hier)
Wat is de intentie?
Zonder inhoudelijk op al deze onjuiste informatie in te gaan wil ik een aantal dingen duidelijk maken.
Ongeacht de intentie van degene die de onjuiste informatie verspreidt is het in al deze gevallen een hele kwalijke zaak. De lezers worden namelijk voor de gek gehouden. Vanguard is 1 van de grootste fondsbeheerders van de wereld dus veel mensen zullen hun woorden heel serieus nemen. In het geval van het FD wordt er zelfs voor deze informatie betaald. Je verwacht daarbij een zekere mate van gedegen onderzoek en dat er feitelijke waarheden worden verteld.
Maar dit geeft eens te meer aan dat het noodzaak is om je eigen onderzoek te doen. Bitcoiners geven vaak de 100 uur grens aan als basis fundering om het enigszins te begrijpen. Bitcoin is een nieuwe technologie en zonder het onderwerp minimaal 100 uur te bestuderen is het lastig om een weloverwogen mening te vormen. Het gevaar ligt hem in de mening van personen die Bitcoin nog niet begrepen hebben. Dan wordt er dus allerlei onjuiste informatie de wereld in geholpen. Dus als iemand weer eens iets roept over Bitcoin, vraag die persoon dan eens hoeveel uur hij/zij het onderwerp heeft bestudeerd. Het is niet voor niets dat zoveel economen volledig onwetend zijn.
Bitcoin is vaak het doelwit van FUD-campagnes omdat het de status quo van het traditionele financiële systeem uitdaagt. Het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin, dat door geen enkele centrale autoriteit of regering wordt gecontroleerd, betekent een belangrijk verschil met het gecentraliseerde banksysteem dat al eeuwenlang bestaat.
De FUD en onjuiste informatie komt meestal dan ook van organisaties of personen die de status quo in stand willen houden. Ik zie het dan ook vooral als een vorm van angst. Angst voor de verandering die Bitcoin teweeg zal brengen. Voor een alternatief geldsysteem dat de macht heeft om de vrijheid te garanderen voor alle mensen op aarde. Waar iedereen op een vrije en veilige manier met elkaar kan handelen zonder tussenkomst van een derde partij. Waarbij geen enkel land, onderneming of derde partij de macht heeft om te bepalen wie er kan handelen of wie zijn vermogen kan opslaan op het Bitcoin netwerk. Angst voor een revolutie die gebaseerd is op openheid, transparantie en individuele soevereiniteit.
Het Bitcoin-protocol is gebaseerd op wiskunde en wiskunde liegt niet. Bitcoin is een eerlijker systeem voor iedereen!
Vind je deze nieuwsbrief interessant? Deel hem dan met je vrienden!
Daarvoor kopieer je de unieke referral link (zie link hierboven) en plak je hem om te delen. Er zijn leuke prijzen te verdienen, zo ontvang je bijvoorbeeld $5 in Bitcoin als je 5 vrienden aanmeld.