Grafiek van de week

PLUS: Een korte markt-update

Goedendag allemaal,

Maandag was het even complete chaos op de markten wereldwijd (lees het hier terug). Dit zijn de meest uitdagende momenten waarbij onze onzekerheid een hoogtepunt bereikt. Allerlei doemscenario’s schieten door je hoofd. Hoeveel erger kan het nog worden?

Uiteraard heeft niemand een glazen bol om de toekomst te voorspellen. Er volgde vrij snel een bounce op alle markten en inmiddels “lijkt” de rust wedergekeerd. Op het moment van schrijven heeft De NIKKEI al 66% van de crash hersteld  en zit bitcoin op 50%. 

Maar dit betekent niet dat we uit de problemen zijn. Dit zal de komende weken moeten blijken. Het was in ieder geval een echte test voor de bitcoin HODLERS. Een test voor je overtuigingsniveau! 

Koop je de dip, kijk je het even aan of raak je in paniek en verkoop je juist?

Wat heb jij gedaan?

Login or Subscribe to participate in polls.

Het doet me denken aan deze uitspraak van Tuur Demeester

âťť

"Only invest what you actually will HODL all the way— even when you're dazed and nauseous. No one controls the bull, you can only ride it."

Het enige dat we kunnen doen is proberen zo goed mogelijk door de chaos heen te navigeren. 

Uiteindelijk is het belangrijk om 1 ding goed te begrijpen:

Tijdens paniek in de markt verkopen mensen wat ze kunnen, niet wat ze willen. Mensen werden gedwongen verkopers en bitcoin is niet veranderd. Bitcoin is gedaald omdat het de enige markt was die op zondagavond open was om te verkopen, NIET omdat het enige geld met vaste voorraad dat we hebben nu minder waarde heeft.

De lange termijn thesis is niet veranderd. Persoonlijk verwacht ik dat we nog steeds in een bull-markt zitten waarbij we de komende 12-15 maanden nieuwe hoogtes zullen bereiken. Ik verwacht dat de rentes naar beneden zullen komen en dat centrale banken / overheden liquiditeit gaan toevoegen aan de markt.

 *P.S. Dit is geen investeringsadvies!

Zie ook deze linkedInpost van Mark Moss

Grafiek van de week

Deze daling is veruit de ergste sinds de FTX-bodem. Bitcoin noteerde een daling van -32% vanaf de ATH, de heftigste van de huidige cycle (zie zwarte gedeelte rechts in de grafiek). Dus het is zeker iets om serieus te nemen. Maar tegelijkertijd is iets dat typisch is tijdens een bull-markt.

Markten moeten omlaag gaan om omhoog te gaan. Anders raakt de brandstof op. Dit soort bewegingen zien we meerdere malen tijdens bull-runs. Niets gaat in een rechte lijn omhoog!

Wat ik probeer te doen, is inschatten of deze uitverkoop waarschijnlijk zo hevig is dat het het vertrouwen en de overtuiging van de Bitcoin bulls breekt.

Op dit moment staat meer dan 25% van de circulerende BTC-voorraad onder water, en bijna elke munt van kortetermijnhouders wordt nu met verlies gehouden.

We hebben vergelijkbare omstandigheden gezien aan het begin van de bear-markten in 2018, 2019 en 2022, dus het is belangrijk dat we de schade goed beoordelen.

De STH (short term holders) hebben momenteel het grootste ongerealiseerde verlies sinds de FTX-instorting. Dit wijst opnieuw op een punt van heftige stress voor beleggers, veroorzaakt door de huidige marktomstandigheden.

Als we het percentage van de STH evalueren dat met winst wordt aangehouden, kunnen we zien dat slechts 7% van hun voorraad in een winstgevende positie wordt gehouden. Dit is vergelijkbaar met de uitverkoop in augustus 2023.

In totaal werden er voor ongeveer $1,38 miljard aan verliezen gerealiseerd.
Dit is in absolute termen het 13e grootste event in de geschiedenis op basis van de dollar waarde. Splitsen we deze verliezen uit tussen de LTH en de STH dan zien we iets opvallends. 97% van alle verliezen worden toegeschreven aan STH, terwijl de LTH relatief onaangedaan bleven.

Oftewel: De primaire reactie van de STH was er een van paniek en angst, aangezien de coins ver onder hun oorspronkelijke aankoopprijs werden verkocht.

Verder zie je on-chain dat het een enorm deleveraging-event is geweest. Een groot deel van de future leverage is nu verdwenen. Daarom is het van belang de komende weken goed te kijken naar de on-chain en spotmarkt data.

Conclusie op dit moment:

  • Met meer dan 25% van de Bitcoin-voorraad nu onder water, zijn er veel omstandigheden die lijken op het begin van bearmarkten uit het verleden.

  • Echter, de omvang van het ongerealiseerde verlies is momenteel 8% van de marktkapitalisatie. Dit is veel lager dan de 20% of meer die eerder de bull runs beĂ«indigde.

  • We hebben een 'mini' capitulatie event gezien, met gerealiseerde verliezen van meer dan $1.3 miljard. Hierbij verkochten de STH hun coins, op een schaal vergelijkbaar met de dieptepunten van bearmarkten.

Voor meer informatie zie hier en hier. Ik ga de komende weken een aantal analisten in de gaten houden. To be continued………….