Grafiek van de week

PLUS: Het uitgavenpatroon van lange termijn holders

Goedendag allemaal,

In de financiële wereld draait alles om vraag en aanbod, en Bitcoin vormt hierop geen uitzondering. De prijs stijgt wanneer er meer vraag is. Maar wat bitcoin zo bijzonder maakt is het gelimiteerde aanbod. De waarde van Bitcoin komt voort uit het feit dat er slechts 21 miljoen kunnen bestaan.

Momenteel zien we Bitcoin ATH na ATH maken, gesteund door sterke kapitaalstromen (vraag) uit zowel ETF's als de spotmarkt. In de afgelopen 30 dagen (nog voor de instroom van de afgelopen 24 uur) is er meer dan $62,9 miljard de markt ingestroomd. 

De marktkapitalisatie van Bitcoin is gestegen naar een verbluffende $1,932 biljoen, waarmee het de 7e grootste asset ter wereld is. Hiermee positioneert Bitcoin zich boven twee symbolisch belangrijke wereldwijde assets: zilver, met een waarde van $1,756 biljoen, en Saudi Aramco, met $1,805 biljoen.

Op dit moment loopt Bitcoin slechts 10,5% achter op Amazon, waardoor dit de volgende belangrijke mijlpaal is in zijn opmars naar de top van ’s werelds meest waardevolle assets.

Terwijl de markt verder opwarmt, neemt ook de uitgaven (aanbod) van lange termijn holders gestaag toe. Hogere prijzen leiden ertoe dat mensen winst nemen. Dit is een interessante dynamiek om in de gaten te houden.

In het verleden hebben bullmarkten zich vanaf dit punt doorgaans 4 tot 11 maanden voortgezet. Dit biedt een historisch kader om de duur en het momentum van cycli te beoordelen.

Grafiek van de week

Met stijgende prijzen en steeds nieuwe ATH’s, nemen de niet gerealiseerde winsten (papieren winsten) van investeerders toe. Naarmate de winstgevendheid van marktinvesteerders toeneemt, ontstaat er een grotere kans op nieuwe verkoopdruk.

Omdat de Lange termijn holders (LTH’s) een aanzienlijk deel van de voorraad beheren heeft hun uitgavegedrag een grote invloed op de marktstabiliteit. Dit speelt uiteindelijk een rol bij het vormen van zowel lokale als globale toppen.

We kunnen de papieren winsten van LTH’s evalueren met behulp van de NUPL-metriek (Net Unrealized Profit/Loss). Deze staat momenteel op 0,72, net onder de drempel van Belief 🟢 naar Euphoria 🔵 bij 0,75. Ondanks de aanzienlijke prijsstijging blijft het sentiment onder de LTH’s gematigd in vergelijking met eerdere cyclus pieken. Dit suggereert dat er mogelijk nog ruimte is voor verdere groei.

Sinds Bitcoin boven de $75,6k is gestegen, staan 100% van de 14 miljoen BTC die in handen is de LTH’s  in de winst. Dit leidde tot een versnelling van hun uitgaven. Uiteindelijk hebben LTH’s meer dan +200k BTC verkocht sinds doorbreken van de All Time High.

Dit is een klassiek en herhalend patroon. LTH’s beginnen winst te nemen wanneer de prijs sterk stijgt en de vraag groot genoeg is om deze verkoop op te vangen. Aangezien een aanzienlijk deel van Bitcoin nog steeds in handen is van LTH's, is het waarschijnlijk dat veel van hen wachten op hogere prijzen voordat ze meer bitcoin verkopen. 

Ondanks de toename van de verkoopdruk door LTH’s, heeft het nog niet de omvang bereikt die werd waargenomen rond de pieken van maart 2021 en maart 2024.

De ETF's hebben een cruciale rol gespeeld door meer dan 90% van de verkoopdruk van lange termijn houders op te vangen. 

Echter, naarmate de niet-gerealiseerde winsten extremere niveaus bereiken, kunnen we meer uitgaven van LTH's verwachten. De on-chain data geeft ons inzicht in deze dynamiek tussen vraag en aanbod. Dit stelt ons in staat om verwachtingen te scheppen zodat we de markt beter kunnen navigeren.

De informatie uit deze nieuwsbrief komt uit de meest recente marktupdate van glasnode. Het is zeker de moeite waard om het hele artikel zelf te lezen.

Wat vond je van de editie van vandaag?

Login or Subscribe to participate in polls.