Grafiek van de week

PLUS: De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt vaak wel

Goedendag allemaal,

De geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt vaak wel. Dus vandaag een vergelijking van de historische Bitcoin prijsbeweging sinds de halving.

Grafiek van de week

Deze grafiek toont de Bitcoin prijs en de beloning per blok, verdeeld in verschillende epochs, elk corresponderend met een andere beloningsgrootte per blok (50 BTC, 25 BTC, etc.).

De zwarte lijn is de periode van nu en je ziet dat die heel erg lijkt op epoch 2. Dit is de cycle van 2016. Daarnaast toont de grafiek dat het halving events historisch gezien significante prijsstijgingen voor Bitcoin hebben veroorzaakt, hoewel de impact van iedere volgende halving lijkt af te nemen. *let op epoch 1 meet de prijs vanaf het moment dat bitcoin gelanceerd is en daar heeft dus geen halving event plaatsgevonden

Dit wordt nog duidelijker bij onderstaande grafiek:

  • Deze grafiek toont de Bitcoin prijs voor en na elk halving evenement, uitgedrukt op een logaritmische schaal.

  • We zien vier lijnen, elk vertegenwoordigend een halving cyclus. De prijs is genormaliseerd op '1' op het moment van de halving.

  • De blauwe lijn (1e halving in 2012) laat een enorme prijsstijging zien van 92x de prijs op het moment van de halving.

  • De rode lijn (2e halving in 2016) toont een prijsstijging van 30x.

  • De groene lijn (3e halving in 2020) heeft een stijging van 8x.

De witte lijn is de periode waar we nu in zitten en het is duidelijk dat het effect nog moet plaatsvinden.

Conclusie

Bovenstaande grafieken tonen dat de halving events historisch gezien significante prijsstijgingen voor Bitcoin hebben veroorzaakt, hoewel de impact van elk volgende halving lijkt af te nemen. Dit zou kunnen wijzen op een volwassener wordende markt waarin de prijs van Bitcoin steeds meer beïnvloed wordt door andere economische factoren, buiten alleen de veranderingen in de blokbeloning. De volatiliteit en de aanzienlijke prijsstijgingen rond halving events benadrukken echter nog steeds de toenemende mate van belangstelling van investeerders voor bitcoin.

Persoonlijk denk ik dat de halving events toevalligerwijs samenvallen met de wereldwijde liquiditeitscyclus. Deze bepaalt in grote mate hoeveel kapitaal er richting assets zoals bitcoin stroomt. Ik verwacht dat we ook nu weer flinke prijsstijgingen gaan zien, ergens in de komende 12 maanden. Daarnaast valt het begin van de bullmarkt vaak samen rond de verkiezingstijd en in november vindt deze weer plaats in de VS. Daarbij kun je veel overheidsuitgaven verwachten vlak na de verkiezingen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De tijd zal het leren .