- There is no 2nd â‚żest
- Posts
- Het aftellen is begonnen
Het aftellen is begonnen
PLUS: Wat kunnen we verwachten?
Goedendag allemaal,
Terug naar de waan van de dag. Het aftellen is begonnen. De bitcoin halving staat voor de deur. Volgens de laatste schattingen gaat die komende vrijdag rond 22:00 plaatsvinden. Vanwege dit historische event gaan we het deze week iets anders aanpakken dan normaal. Om te beginnen allereerst een kleine recap.
Onderwerpen vandaag:
Wat is de halving en hoe gaat het in zijn werk?
Wat betekent dit?
De relatie tussen vraag, aanbod en prijs.
Bitcoin is anders.
Historische prijsgeschiedenis pre en post halving.
Conclusie.
Wat is het en hoe gaat het in zijn werk?
Ongeveer iedere vier jaar vindt er een bijzondere gebeurtenis plaats binnen het Bitcoin-netwerk → het halving event. Hierbij wordt het aantal bitcoins dat per blok wordt vrijgegeven gehalveerd.
In het Bitcoin-netwerk worden nieuwe bitcoins gecreëerd als beloning voor miners die transacties valideren en nieuwe blokken aan de blockchain toevoegen (voor een uitgebreidere uitleg over Bitcoin mining, zie hier en hier).
Daarbij bedroeg de beloning in de beginjaren 50 bitcoins per block. Echter, elke 210.000 blokken halveert de Bitcoin-code de totale vergoeding die aan miners wordt toegekend.
Dankzij een mechanisme dat "moeilijkheids-aanpassing" heet, worden er ongeveer elke 10 minuten nieuwe blokken gevonden. Dit betekent dat het 210.000ste blok meestal rond de vier jaar wordt gevonden.
Eerste Bitcoin-halving: Vond plaats in november 2012, waarbij de beloning voor miners werd verlaagd van 50 naar 25 Bitcoins per blok.
Tweede Bitcoin-halving: Vond plaats in juli 2016, waardoor de beloning werd verlaagd van 25 naar 12,5 Bitcoins per blok.
Derde Bitcoin-halving: Vond plaats in mei 2020, waardoor de beloning werd verlaagd van 12,5 naar 6,25 Bitcoins per blok.
En nu staat de vierde halving voor de deur. Na deze halvering zal de jaarlijkse inflatie < 0,8% zijn. Uiteindelijk zal de laatste halving in 2140 plaatsvinden.
Wat betekent dit?
In de code is vastgelegd dat er iedere 4 jaar minder nieuwe bitcoins per block worden vrijgegeven. Oftewel, het aanbod van nieuwe bitcoins neemt steeds verder af, waardoor de inflatie afneemt.
Dit kan in theorie een opwaartse druk uitoefenen op de prijs van bitcoin. Aangezien de vraag naar bitcoin over het algemeen is blijven stijgen.
Omdat de prijs van bitcoin grotendeels afhankelijk is van vraag en aanbod, kan de prijs, als de uitgifte wordt gehalveerd en de vraag gelijk blijft, onder druk komen te staan om te stijgen.
Vraag, aanbod en prijs.
Een basisprincipe van de economie is de relatie tussen vraag, aanbod en prijs.
Als de vraag naar een goed toeneemt stijgt de prijs. Als bij deze hogere prijs de vraag aanhoudt dan worden meer partijen gestimuleerd om het goed te produceren. Want er is meer winst te behalen. Daarbij reageren al deze factoren op elkaar.
Uiteindelijk wordt er een evenwicht gevonden tussen vraag, aanbod en de marktprijs. Dit is het marktproces waarbij er continu een terugkoppeling is tussen vraag, aanbod en prijs.
Bitcoin is anders
Bitcoin heeft maar twee aanpasbare factoren: de vraag en de prijs.
De uitgifte van Bitcoin wordt programmatisch geregeld door een eenvoudig mechanisme dat “moeilijkheids-aanpassing” heet. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de gemiddelde tijd voor het vinden van een bitcoin block 10 minuten is.
Iedere twee weken wordt de moeilijkheidsgraad aangepast. Dus als er meer computerkracht wordt ingezet door miners dan gaat de moeilijkheidsgraad voor het vinden van een nieuw block omhoog. Hierdoor is de uitgifte van Bitcoin gemiddeld hetzelfde als 1.000 machines proberen bitcoin te minen, of als 1 biljoen machines proberen bitcoin te minen.
Klinkt dit allemaal te technisch?
Onthoud het volgende:
Zelfs als de vraag naar bitcoin groeit, kunnen de markt en de netwerken niet reageren door de productie van bitcoin te verhogen op dezelfde manier als andere goederen dat kunnen.
De grafiek hieronder laat zien dat er een vast aanbod is.
Dit is een buitengewone eigenschap van Bitcoin.
Neem bijvoorbeeld olie:
Als de prijs van olie hoog blijft, stimuleert dit voorheen minder economisch rendabele productiemethoden. De hogere prijs leidt tot nieuwe boortechnieken, zoals bijvoorbeeld fracking. Een toename van de productie (verhoogd aanbod) helpt om de prijzen na verloop van tijd omlaag te brengen, ondanks de aanhoudend stijgende vraag.
De prijsgeschiedenis pre en post halving.
De prijsgeschiedenis van bitcoin laat hogere rendementen na de halving dan de periode voor de halving zien.
Tijdens de eerste halving had Bitcoin nog een hele kleine market cap, er zat nog weinig kapitaal in de markt. Destijds leidde de hype rond de prijs groei tot een abnormale en onhoudbare prijsstijging. Dus het is beter om die buiten beschouwing te laten.
Dit geeft ons de volgende prijs data pre-halving:
Tijdens de consolidatie fase in 2016 steeg de koers 218%.
En in de huidige periode met maar liefst 389%.
Dat deze laatste periode zo’n forse stijging laat zien is te wijten aan de goedkeuring van de bitcoin ETF’s.
Historische prijsactie na de halving:
In 2016 een stijging van 2923%.
In 2020 een stijging van 703%.
De effecten lijken dus af te nemen. Omdat het grootste deel van de bitcoins al in omloop zijn gebracht wordt de halving steeds minder significant. Het dagelijkse aanbod daalt van 900 naar 450 en heeft dus minder invloed dan een daling van 1800 naar 900 (2020). Bovendien is er hogere algemene adoptie en is de markt nu een stuk volwassener.
Conclusie
De Bitcoin halving is een event dat de schaarste van bitcoin benadrukt. De Bitcoin-halvings zijn historisch gezien samengegaan met stijgende prijzen voor bitcoin. Dit is echter geen garantie voor toekomstige prijsstijgingen aangezien de prijs van bitcoin wordt beĂŻnvloed door vele factoren. Denk bijvoorbeeld aan geopolitieke gebeurtenissen en natuurlijk de acties van centrale banken.
Daarbij kan het even duren voordat er een aanbodschok komt. Het is tot nu toe gebruikelijk geweest dat extreme volatiliteit volgt na de halvings. Hoewel de geschiedenis zich misschien niet herhaalt, kan het wel rijmen, en dat is de reden waarom er veel aandacht is rondom het aankomende halving event.
Mijn persoonlijke mening is dat het voor de lange termijn weinig uitmaakt. Bitcoin heeft zich tot nu toe bewezen als een lange termijn spaarmechanisme en zal dit blijven doen zolang het netwerk veilig en decentraal blijft.
De adoptie groeit met een snelheid die vergelijkbaar is met die van eerdere revolutionaire technologieën, zoals het internet en mobiele telefoons.
Het effect van de halving zelf wordt steeds kleiner. Maar de wetten van de economie zijn simpel: Als de vraag gelijk blijft dan zal er een aanbodschok moeten plaatsvinden na het halving event. De aandacht zal vooral uitgaan naar de vraag want die speelt een veel grotere rol in het hele verhaal. Met de goedkeuring van de spot ETF’s ligt de weg voor het grote kapitaal open.