- There is no 2nd â‚żest
- Posts
- New Post
New Post
Goedendag allemaal,
Ben je bekend met het “cobra'-effect”?
De legende vertelt dat een cobra-invasie Delhi teisterde in de 1800s.
In de stoffige straten van Delhi, waar de hitte van de zon als een zwaartekracht op de stad drukte, begon een fluistering. Een fluistering die al snel veranderde in een koortsachtige echo door markten en huizen: “Dode cobras brengen geld op.”
De straten van Delhi krioelden van de cobra’s, hun slanke, donkere lichamen verscholen in de schaduw van de stad, klaar om elke argeloze voorbijganger te verrassen. Mensen leefden in angst voor een beet die leven in dood kon veranderen.
De Britse koloniale regering, geconfronteerd met dit gevaarlijke probleem, had een simpele oplossing bedacht. Een beloning voor elke dode slang die naar de autoriteiten werd gebracht.
In het begin leek het plan briljant. Slangen werden doodgeslagen, hun lichamen ingeleverd voor geld. De bevolking juichte, de regering klopte zichzelf op de borst, en Delhi leek op weg naar een slangvrije toekomst.
Maar daar, in de hoeken van de stad, tussen de nauwe steegjes en schimmige tenten, begonnen de eerste slimme geesten iets anders te bedenken. Wat als… je cobras fokte? Wat als je die levensgevaarlijke beesten zelf kon maken, alleen om ze weer te doden en je zakken te vullen met het geld van de Britten?
En zo begonnen de eerste illegale slangen kwekerijen te ontstaan. Achter gesloten deuren, in donkere kamers, werden honderden kleine cobra’s geboren, alleen om enkele dagen later naar hun eigen dood te marcheren. Het geld stroomde binnen, en de bevolking speelde het spel van de Britten met een grijns.
Tot op een dag, de Britten erachter kwamen. Woedend stopten ze de beloningen. Maar wat doet een man met honderden cobras als ze geen geld meer waard zijn? Hij laat ze vrij.
De straten van Delhi, die ooit vol zaten met slangen en toen even leeg leken, vulden zich nu weer met cobras, in aantallen groter dan ooit tevoren. De Britse regering stond versteld. Hun plan om de stad te bevrijden van deze kronkelende gevaren had het tegenovergestelde bereikt.
En zo werd het Cobra-effect geboren—een situatie waarin een poging om een probleem op te lossen het probleem juist verergert door onbedoelde gevolgen.
Tweet van de week
Blokland opent het artikel met:
Gebrekkige beleidsvoering die bovendien tot averechtse effecten leidt: het is helaas geen zeldzaamheid in Nederland.
Ik durf te stellen dat overheidsingrijpen inefficiënt is en vaker niet dan wel het beoogde effect heeft. Daarom ben ik een voorstander van een vrije markt economie. Hierbij bepalen vraag en aanbod de prijs en geeft de prijs een signaal naar de markt. Een hoge prijs signaleert veel vraag. Dus zullen ondernemers hierop anticiperen door meer van dit product te gaan maken. Het aanbod neemt toe totdat er weer een balans ontstaat. Dit is een hele simpele weergave van de werkelijkheid.
De 'Wet betaalbare huur' in combinatie met de sterke stijging van de vermogensbelasting op verhuurde huizen is een pijnlijk voorbeeld. Het maakt de (particuliere) huizenbeleggingsmarkt onrendabel, waardoor er vaak weinig anders op zit dan uitponden.
*uitponden is wanneer een verhuurder of een woningcorporatie een huurwoning verkopen aan de huurder of nieuwe bewoners.
Dit soort overheidsingrijpen heeft gigantische gevolgen voor sommige verhuurders. Een zelfstandig ondernemer uit mijn directe omgeving was eindelijk met pensioen. Hij had drie appartementen gekocht voor de verhuur en kon heerlijk gaan genieten. Totdat de overheid deze nieuwe regeling er door drukte en hij gedwongen werd zijn appartementen te verkopen. Het leverde simpelweg niet meer genoeg op.
Stel je eens voor dat je decennialang keihard werkt en vermogen opbouwt. Je kunt eindelijk met welverdiend pensioen en hebt een passief inkomen gecreëerd om prima van te kunnen leven. Vervolgens worden er nieuwe regels bedacht waarvan jij de dupe wordt. Heftig allemaal!
MAar goed “uitponden biedt een uitgelezen mogelijkheid om je portefeuille te spreiden met kansrijke schaarse beleggingen.” Lees vooral de rest van het artikel zelf eens door
In een andere post kwam Blokland met een Poll:
Het moge duidelijk zijn naar welke asset mijn voorkeur gaat ;)
Wat vond je van de editie van vandaag? |