Torenhoge fees op het bitcoin netwerk!

PLUS: Het Runes protocol, waar gaat alle ophef over?

Goedendag allemaal,

De bitcoin halving vond in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats. Daarbij werd de block subsidie, zoals verwacht, verlaagd van 6.25 btc naar 3.125 btc. Vervolgens gebeurde er iets onverwachts! Het halving block (840.000) bevatte namelijk  37,626 BTC (+- 2.4Miljoen) aan transactiekosten.

Ter context, dit is veruit de hoogste verhouding van transactiekosten tot blokbeloning die Bitcoin ooit heeft gezien. Eén transactie betaalde bijna 8 BTC aan kosten.

En niet alleen het halving block zag deze hoge transactiekosten. De 5 opeenvolgende blokken hadden transactiekosten van 4.486, 6.99, 16.068, 24.008 en 29.821 BTC. Deze situatie in Bitcoin is ongekend. In de geschiedenis van Bitcoin waren blokken waarvan de kosten hoger waren dan de blokbeloning, tot nu toe vrij zeldzaam. De reden heeft te maken met een nieuw protocol genaamd Runes. Maar daarvoor gaan we eerst een stukje terug in de tijd. 

Ordinals & BRC-20 tokens

In de wereld van Bitcoin bestaat er iets wat we "Ordinals" noemen, bedacht door Casey Rodarmor (mid 2022 uitgebracht). Ordinals Theorie, is een ordeningsschema voor satoshi's samen met het Ordinals Protocol (software). De Ordinals Theory en Protocol, maakt 

  • de identificatie

  • tracking

  • en overdracht

van individuele satoshi's mogelijk.

Denk aan Ordinals als een manier om elk klein stukje Bitcoin (een "satoshi") uniek te maken en te volgen. De Ordinals theorie groepeert satoshi's ook op basis van zeldzaamheid.

Er zit echter een addertje onder het gras. De bitcoincode maakt geen onderscheid tussen individuele satoshi's. Het is onmogelijk om ze van nature in bitcoin te ordenen of te nummeren. Het zou zijn alsof je probeert de individuele dollars op een 5 dollarbiljet te nummeren en te ordenen. 

Dus, hoe werken Ordinals?
In dit geval is het bitcoinprotocol en de code de realiteit, terwijl het Ordinals Protocol is als AR-brillen. Door bitcoin te draaien met het ordinals protocol erbovenop is het alsof je naar de wereld (realiteit) kijkt door AR-brillen. De AR-brillen laten je dingen zien die er niet zijn. Het is als het spelen van Pokemon GO. Je rent door de stad op zoek naar en het vangen van Pokemon, die er niet zijn. Ze kunnen alleen op je telefoon worden gezien.

Net als Pokemon Go, creëert het Ordinals Protocol de illusie van het bestaan van individuele satoshi's die genummerd en geordend zijn. Ze bestaan niet op bitcoin. Deelnemers aan ordinals spelen samen één groot spel van Pokemon GO, waarbij ze allemaal de illusie onderschrijven en de in-game items voor geld verhandelen.

In het geval van Pokemon Go vangen en verzamelen spelers Pokemon, terwijl in Ordinals "spelers" individuele satoshi's en/of NFT's verzamelen en verhandelen. Individuele satoshi's worden gewaardeerd op basis van de ordening en categorisatie gecreëerd door Casey Rodarmors ordinals theorie

Die is als volgt:

  • gewone sat: elke sat die niet de eerste sat van een blok is

  • ongewoon: eerste sat van een blok

  • zeldzaam: eerste sat van een nieuwe miningmoeilijkheidsperiode (elke 2016 blokken)

  • episch: eerste sat van elke halvering (elke 210.000 blokken)

  • legendarisch: de eerste sat van elke 6 halveringen, waar de halvering en de moeilijkheidsaanpassing samenvallen in hetzelfde blok (een cyclus genoemd).

  • mythisch: de eerste sat van het genesisblok

  • exotische sats: andere sats die als "speciaal" kunnen worden beschouwd vanwege andere kenmerken zoals de kwaliteit van het nummer (meme-nummers, gehele getallen, vierkantswortels, of een verband met een historische gebeurtenis)

De nieuwe golf van NFT's op bitcoin mogelijk gemaakt door Ordinals bracht een grote golf van mensen op zoek naar andere "nieuwe" toepassingen. Dit leidde tot BRC-20, een fungibel tokenstandaard bovenop Bitcoin.

Wat je hier moet onthouden is: De manier waarop deze BRC-20 tokens werden opgeslagen zorgde voor een overbelasting van de opslagruimte. De vraag naar BRC-20 tokens betekent  dat er tijden zijn geweest waarin de kosten parabolisch zijn gegaan, waardoor andere bitcointransacties werden uitgesloten. Wat kan er gedaan worden aan deze BRC-20 problemen?

Maak kennis met runes.

Runes

Runes is een nieuw fungibel tokenprotocol op Bitcoin dat gelanceerd is tijdens het bitcoin halving blok. Runes lossen het BRC-20 token probleem op door de manier waarop deze nieuwe tokens worden opgeslagen en gemaakt te verbeteren, waardoor er minder ruimte nodig is.

Runes is een nieuwe standaard voor het efficiënter creëren van fungibele tokens bovenop bitcoin dan BRC-20.

De gebruikerservaring van het kopen, verkopen en maken van Runes zal identiek zijn aan die van Ordinal/BR-20 tokens. Echter, de transacties voor Runes tokens nemen significant minder blokruimte in beslag. Door Runes precies op dit moment te lanceren, wordt er veel aandacht en opwinding gecreëerd.

Casey Rodarmor zei zelf het volgende:

Runes zijn gebouwd voor degens en memecoins, maar het protocol is eenvoudig, efficiënt en veilig.

Wat is het effect?
De lancering heeft een ongekende vraag naar blokruimte gecreëerd en een enorme piek in de kosten. Maar, waarom is er zoveel vraag naar Runes?

Allereerst natuurlijk alle degenerates en het gokken dat erbij komt kijken. Daarbij zorgt de methode van hoe de namen van de runes worden vastgelegd voor de vraag. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt en een naam mag maar 1 x gebruikt worden. Dus er is een rush gaande om de gewenste namen als eerst te claimen.

Vergelijk het met  de lancering van Twitter. Destijds haasten gebruikers zich om drie-letterige of enkele-naam handles te grijpen zoals @nvk of @Mandrik. Runes token minters zijn bereid belachelijke kosten te betalen om hun Runes token mint-transactie in het volgende blok te krijgen om hun gewenste naam te beveiligen. De verhouding tussen kosten en subsidie is de hoogste die het ooit geweest is, met kosten die tot wel 90% van de totale blokbeloning uitmaken. *bron

Overzicht van de transactiefees in de blokken die vlak na de halving zijn gemined. 

Conclusie

Met de introductie van Runes hebben we een efficiëntere manier om nieuwe, uitwisselbare digitale munten of tokens op het Bitcoin-netwerk te maken. Dit lost enkele problemen op die eerder werden veroorzaakt door een andere methode, de BRC-20's, en maakt gebruik van een slim stukje technologie om alles soepel te laten verlopen.

Op de korte termijn leidde dit tot torenhoge fees. Iets wat natuurlijk onhoudbaar is. Alleen al in de eerste 18 blokken is er meer dan $20 miljoen aan vergoedingen uitgegeven, waarvan het grootste deel aan de uitgifte van Runes. In dit tempo zouden Runes gebruikers $150M per dag of $1B per week uitgeven. Uiteindelijk is het allemaal puur gokken en speculatie zoals de bedenker zelf al zei. Grote vraag was natuurlijk hoelang de hoge fees zouden aanhouden maar inmiddels zijn de fees alweer flink gedaald.