Tweet van de week

PLUS: Beanie babies zonder nut.

Goedendag allemaal,

Afgelopen vrijdag vond er een bijzonder moment plaats tijdens een interview met Neel Kashkhari, president en CEO van de Federal Reserve Bank van Minneapolis. 

De interviewster vroeg Kashkhari de volgende vraag:
Wanneer zet de Fed Bitcoin op zijn balans?
U hebt al officieel gezegd dat u een ONBEPERKTE voorraad dollars heeft, is het dan niet logisch om een deel ervan te ruilen voor een valuta met een harde bovengrens?

Tweet van de week

*Geen twitter? klik hier voor een linkedin link naar het interview vanaf minuut 18:40 

Laten we zijn merkwaardige antwoord eens ontleden.

Allereerst heeft hij zelf de waarde van bitcoin bevestigd door te zeggen dat er een oneindig aanbod van dollars is. Bitcoin heeft een harde bovengrens van het aanbod. Namelijk 21 miljoen. Hij probeert de vraag te counteren door te zeggen: De harde bovengrens kan 0 zijn voor bitcoin, bitcoin kan naar 0 gaan! 

Een hard cap van 0? Nee sorry, de hard cap is 21 miljoen! En wat is een oneindige voorraad gedeeld door 21 miljoen? reken het zelf maar uit!

Vervolgens maakt Kashkhari de merkwaardige vergelijking tussen bitcoin en beanie babies (knuffeldieren). Beanie babies waren een tijdje een rage en hij refereert aan de beanie baby bubbel die ontstond in de jaren 90. Bitcoin vergelijken met de beanie baby bubbel, de tulpen mania (klik hier) of welke andere bubbel dan ook slaat natuurlijk nergens op. Stel je eens voor dat er een ETF goedkeuring komt voor het handelen in beanie babies.

Iemand deelde deze prachtige quote als reactie op zijn antwoord:

âťť

Het is moeilijk om een man iets te laten begrijpen wanneer zijn salaris ervan afhangt dat hij het niet begrijpt.

Upton Sinclair

Dus is het niet heel verrassend dat de machthebbers over een closed-source systeem de waarde van een open-source systeem niet willen erkennen.

Verder kan Kashkhari geen enkele use case bedenken voor bitcoin en kent hij niemand die ooit iets met bitcoin gekocht heeft. Hij kent ze niet, ze zijn er wel. Daarnaast blijf ik herhalen: bitcoin vervult allereerst de rol van waardeopslag dan pas die van ruilmiddel! Eerst moet iets wijdverspreid zijn voordat het een goed wereldwijd ruilmiddel kan zijn. Het is op dit moment vooral de beste lange termijn spaartechnologie die er bestaat.

Dus waarvoor ruil je de euro’s in als je bitcoin koopt?

  • Gemoedsrust wetende dat je de schaarste asset bezit die de mensheid ooit heeft gekend.

  • Je individuele tijd terug van een op schuld gebaseerd inflatoir fiat systeem.

  • Spaargeld voor je kinderen en toekomstige generaties om niet slaaf te zijn van centrale bankiers en door de staat gecontroleerde monetaire eenheden.

  • Het hardste geld ooit.

Bitcoin vervult de functie van waardeopslag behoorlijk goed als je het mij vraagt! Dit interview toont eens te meer aan dat we nog ontzettend vroeg zijn in de adoptiecyclus van deze nieuwe vorm van geld.