Tweet van de week

EU-regels zetten cryptomarkt op zijn kop met verbanning Tether

Goedendag allemaal,

De cryptomarkt is constant in beweging. Soms kan het lijken of er niet veel gebeurt als de koersen zich binnen een bepaalde range bewegen. Maar op de achtergrond gebeurt er van alles. Zo kwam ik zondag een X bericht tegen waarbij de titel gelijk de aandacht trok: “EU-regels zetten cryptomarkt op zijn kop met verbanning Tether.”

Hoewel het geschreven is door het FD en ik ze vaker op onjuistheden heb betrapt betreft bitcoin, is het onderwerp wel degelijk interessant genoeg om vandaag te delen

Tweet van de week

Tether is de grootste Fiat-Backed Stablecoin. Dit soort stablecoins zijn direct gekoppeld aan fiat geld met een 1:1 verhouding. Dat betekent dat voor elke uitgegeven stablecoin een gelijke waarde in fiat geld wordt bewaard als reserve.

Stablecoins werken op bijna alle cryptobeurzen en blockchains. Ze zijn zeer handig om fondsen snel te verplaatsen. Daarbij is 70% van de totale markt van $160 miljard in handen van de USDT (Tether). 

“Een plotselinge verbanning zou de Europese cryptomarkt isoleren, omdat de rest van de wereld USDT blijft gebruiken. Wie bijvoorbeeld vanuit Europa een Amerikaanse cryptodienst wil gebruiken, moet dan van stablecoin wisselen. Het zal de liquiditeit en ecosystemen in brokstukken uiteen doen vallen” schrijft analysebureau Steno Research.

De EU is volop bezig met Micar (Markets in Crypto-Assets Regulation). Dit is het eerste Europese wetgevingspakket voor het reguleren van crypto's en aan crypto's gerelateerde diensten. Er komt zeer strenge regelgeving aan en Tether kan hier niet aan voldoen.

Paolo Ardoino, CEO van Tether, vertelde dat de MiCA-verordening van de EU verschillende problematische vereisten bevat.

âťť

Deze vereisten maken niet alleen het werk van een uitgever van stablecoins extreem complex, maar ook stablecoins met een EU-licentie extreem kwetsbaar en riskanter maken om te exploiteren. Gezien de regels die de toegang tot crypto in de EU enorm beperken, is het duidelijk dat Europa er niet op zit te wachten.

Een van de vereiste is dat stablecoins geheel gedekt en transparant zijn en dat 60% van het geld op de bank staat, zodat klanten gelijk kunnen worden terugbetaald. Dat zou Tether jaarlijks miljarden aan rente-inkomsten kosten.

“Onverzekerde cashdeposito's zijn geen goed idee. We moeten leren van wat er is gebeurd met Silicon Valley Bank en een andere grote stablecoin in de VS. Als een bank failliet gaat, gaat onverzekerd contant geld ook failliet. Stablecoins zouden 100% van hun reserves in staatsobligaites moeten kunnen houden, in plaats van zichzelf bloot te stellen aan bankfaillissementen door een groot deel van hun reserves in onverzekerde cashdeposito's te houden.” Aldus Paolo Ardoino

Het doel van MiCAR is om de regelgeving voor crypto-activa in Europa verder te harmoniseren, daarmee een gelijk speelveld te creëren en innovatie te ondersteunen.

Maar wat het vooral doet is een berg aan regelgeving introduceren. Dit introduceert flinke kostenposten voor crypto partijen en werkt juist centralisatie in de hand. Veel partijen kunnen de kosten niet dragen, waardoor ze gedwongen worden te stoppen en dit leidt juist tot het tegenovergestelde effect van innovatie.

Volgende maand zal duidelijk worden wat de effecten zijn voor Europa en de rest van de cryptomarkt.