Tweet van de week

PLUS: Een stap in de goede richting

Goedendag allemaal,

De politiek, het liefst wil je er zo min mogelijk mee te maken hebben. Maar je ontkomt er niet aan. Als het om bitcoin en politiek gaat dan speelt het met name een belangrijke rol in de snelheid van adoptie. Want de overheid kan zowel pro- als anti-bitcoin regels opstellen. Daarbij zagen we een aantal weken geleden Donald Trump naar voren komen als een uitgesproken Bitcoin-voorstander tijdens zijn campagne voor de verkiezingen van 2024. Het zegt natuurlijk veel dat bitcoin een politiek agendapunt is anno 2024.

Tweet van de week

Gisteren heeft een panel van het Republikeins Nationaal Comité een concept van het partijprogramma voor 2024 goedgekeurd. Daarbij kwam ook crypto ter sprake.

Er wordt expliciet vermeld:
"Wij zullen het recht verdedigen om Bitcoin te minen, en ervoor zorgen dat elke Amerikaan het recht heeft om zijn digitale activa zelf in bewaring te houden en transacties uit te voeren zonder toezicht en controle door de overheid."

Daarnaast belooft het een einde te maken aan wat het de "onwettige en on-Amerikaanse Crypto-repressie" van de Democraten noemt en verzet het zich tegen de oprichting van een Centrale Bank Digital Currency (CBDC).

De Republikeinse partij neemt een duidelijke positie in ten gunste van Bitcoin en cryptocurrency-innovatie. Dit staat in schril contrast met de huidige onwelwillende houding van de Biden-administratie en de Democraten.

  • De regering lanceerde "Operation Choke Point 2.0" waarbij toezichthouders via een persbericht nieuwe regels instelden die banken instrueerden om geen zaken te doen met bedrijven in de crypto-sector.

  • Het Witte Huis stelde een belasting van 30 procent voor op de energie die wordt gebruikt om Bitcoin te minen, wat het onrendabel en volledig oneconomisch zou maken voor de industrie om zaken te doen in de Verenigde Staten. 

  • Het Ministerie van Justitie brak met de langlopende richtlijnen van het Ministerie van Financiën door via een rechtszaak te proberen te regelen dat zelf-gehoste wallets als geldtransmitters behandeld zouden moeten worden.

    *bron

Dit is natuurlijk een hele slimme zet van de Republikeinen. Tientallen miljoenen Amerikanen die crypto bezitten of in Bitcoin geloven, moeten nu kiezen tussen hun politieke overtuigingen en hun Bitcoin-bezittingen, of hun crypto-levensonderhoud.

We hebben in het verleden al meerdere grote politieke gebeurtenissen gezien omtrent Bitcoin:

  • China verbiedt bitcoin mining (2020)

  • El salvador adopteert Bitcoin (2021)

  • UAE begint met het minen van bitcoin (2023)

Dit soort gebeurtenissen brengen Bitcoin onder de aandacht. Daardoor draagt het bij aan de adoptie van Bitcoin. Omdat steeds meer mensen erover horen en sommige van hen besluiten erover te gaan leren.

Zelfs een negatief besluit zoals het chinese verbod op mining kan als iets positiefs worden gezien. Veel miners verplaatste zich en het toont aan hoe veerkrachtig het bitcoin netwerk is. Het enige wat overheden kunnen doen is de adoptie tegenwerken. Echter, schieten ze zichzelf daarbij op de lange termijn in de voet. De economische activiteit verplaatst zich simpelweg naar gebieden die wel er wel voor openstaan.

Het is afwachten wat er werkelijk van alle plannen terecht komt mochten de republikeinen de verkiezingen winnen. Maar dit soort plannen zijn in ieder geval een stap in de goede richting. Bitcoin is hier om te blijven!