- There is no 2nd â‚żest
- Posts
- Tweet van de week
Tweet van de week
Wat is er zo speciaal aan bitcoin?
Goedendag allemaal,
De tweet van de week komt van Anil. Hij heeft onder andere het bitcoin handboek geschreven dat je hier als gratis PDF kunt downloaden. Daarnaast heeft hij nog veel meer gratis bitcoin content gemaakt. Dus als je meer wilt leren over bitcoin dan is hij een goede bron van informatie.
De tweet
De grafiek laat zien hoeveel goud er geproduceerd wordt per kwartaal. Anil schrijft er een grappige tekst bij wat vrij vertaald op het volgende neerkomt: "Goudinvesteerders vieren feest bij het bereiken van een nieuw record in devaluatie"
Een beetje flauw natuurlijk. Goud heeft namelijk net als bitcoin een ATH bereikt in de prijs. Maar zodra de goudprijs stijgt dan gaat de productie van goud ook omhoog. Het wordt nu ineens winstgevend om goud te minen en dus zal het aanbod van goud ook stijgen (wat betekent dat de bestaande voorraad minder waard wordt → devaluatie). Zo vindt de markt een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod.
En hierin onderscheidt bitcoin zich van alle andere assets die er bestaan. Het aanbod van bitcoin kan niet worden verhoogd. De uitgifte van bitcoin verloopt via een vooraf bepaald schema. Dit staat vast in het protocol en kan niet worden aangepast.
Ik ga vandaag niet in op de precieze details van hoe dit in zijn werk gaat. Het belangrijkste van vandaag is om te begrijpen hoe speciaal dit is.
Bitcoin is iets dat niet gedevalueerd kan worden en absoluut schaars is. Bitcoin heeft een eindige voorraad. Het is DE BESTE spaartechnologie die er bestaat!
Bitcoin is het ENIGE goed dat niet gedevalueerd kan worden in een wereld vol goederen die wel gedevalueerd kunnen worden.
Dus hoeveel middelen (energie)je er ook tegenaan gooit, om het te minen - er komt geen aanbod meer bij, de uitgifte van het aanbod blijft onveranderd!
Hieronder zie je de M2 geldvoorraad van de VS.
Bitcoin is een digitaal bezit met een beperkt, vooraf bepaald en onveranderlijk aanbod. Daar tegenover staan bankbiljetten en hun digitale varianten uitgegeven door overheden en centrale banken, waarvan de hoeveelheid zich onvoorspelbaar blijft vermeerderen.
Bedoel je dat een eindig goed in waarde stijgt wanneer het wordt geprijsd in oneindig fiatgeld dat met een muisklik wordt gecreëerd?
Daarbij concurreert bitcoin niet alleen met goud voor de functie van waardeopslag, maar met alle schaarse dingen waar men waarde in opslaat.