- There is no 2nd ₿est
- Posts
- Tweet van de week
Tweet van de week
PLUS: Waarom is Bitcoin anders dan de rest?
Beste lezer,
Twee woorden die de afgelopen weken het beste omschrijven: EXTREEM VOLATIEL
De bitcoin prijs schiet alle kanten op. Veel onzekerheid rondom de Amerikaanse economie + de tarieven van Trump maken beleggers zenuwachtig. Daarbij kiezen ze ervoor om hun geld uit “risicovolle” investeringen te halen. En bitcoin wordt door de meeste nog steeds beschouwd als risicovolle investering. Maar juist in een onzekere wereld is er geen zekerder bezit dan bitcoin.
Stackhodler zei er het volgende over:
Terwijl aandelen beginnen te dalen door een onzekere economische vooruitblik, blijft goud sterk en dichtbij zijn all-time highs.
Dit is een duidelijk signaal: dit is het moment waarop schaarse, neutrale reserve-assets hun kracht laten zien.
Eerst goud, daarna Bitcoin.
In de Bitcoin-prijs zit nog veel "risico-opbouw" verwerkt. En die wordt nu langzaam afgebouwd.
Iedere asset die in een jaar meer dan 100% stijgt, trekt snel kapitaal aan…
Maar in een onzekere wereld is er geen zekerder bezit dan Bitcoin.
✔ Eindig. (21 miljoen)
✔ Neutraal. (niet beheerd door een enkel land, regering of centrale autoriteit)
✔ 24/7 liquide.
✔ Geen tegenpartijrisico.
Geen enkele prijsvolatiliteit verandert deze fundamentele eigenschappen – en dat maakt Bitcoin hét ideale bezit voor de wereld waar we naartoe gaan.
Dit is precies wat Larry Fink in januari bedoelde toen hij zei:
"If you're frightened of the economic or political stability of your country, you can have an internationally based instrument called bitcoin that will overcome those local fears."
Maar waarom dan Bitcoin en niet ETH, XRP, ADA of SOL?
Tweet van de week
Opeens was daar het bericht dat Trump zondag de wereld in slingerde.

Hij vergat even BTC en ETH te noemen

De markt reageerde direct en de prijzen schoten omhoog. Daarnaast was er veel ophef over de gekozen coins. En daar wil ik het vandaag met jullie over hebben. Want waarom is bitcoin anders dan al die andere coins?
Bitcoin is simpelweg beter geld
Bitcoin is geen investering, geen tech-aandeel, géén speculatief project en zeker geen startup met een marketingbudget. Bitcoin is geld, en niet zomaar geld – het is de meest pure vorm van digitaal geld ooit gecreëerd.
Een fundamenteel nieuwe vorm van geld: schaars, onafhankelijk en volledig decentraal
Dit is een groot verschil met de meeste cryptoprojecten, die zich vaak voordoen als innovatieve technologieën of investeringskansen.
Veel cryptoprojecten proberen Bitcoin te kopiëren of zichzelf te onderscheiden door extra functionaliteiten toe te voegen, zoals smart contracts, snellere transacties of andere "use cases". Maar juist deze extra toepassingen maken ze minder geschikt als geld.
Bitcoin is gebouwd om waarde vast te houden over tijd. Dus het is géén innovatie zoals een nieuwe blockchain met smart contracts of snellere transacties. Het is een radicale verbetering van wat geld zou moeten zijn: een betrouwbaar, stabiel en onmanipuleerbaar systeem.
Bitcoin dankt zijn waarde juist aan de zekerheid dat de regels niet veranderen. Dit maakt het een betrouwbaarder geld dan crypto-projecten die continu veranderen of afhankelijk zijn van centrale partijen.
De nieuwe bitcoin?
Elk bullmarktseizoen komt er weer een nieuwe golf altcoins voorbij. Projecten beloven de ‘nieuwe Bitcoin’ te zijn – sneller, goedkoper, met extra functies zoals smart contracts of AI-integratie. Maar telkens blijkt weer dat deze projecten slechts tijdelijk een hype zijn, waarna ze in waarde kelderen en uiteindelijk irrelevant worden.
Wat al deze projecten missen, is het belangrijkste ingrediënt van goed geld: onveranderlijkheid. Bitcoin verandert niet. Er worden geen tokens bijgedrukt. De regels liggen vast. Dat maakt het uniek.
Altcoins en cryptoprojecten blijven gefocust op technologische “verbeteringen,” maar missen de essentie. Ze worden beheerd door teams, hebben roadmaps en voeren software-updates door. Allemaal tekenen dat ze wél veranderlijk zijn – en dat betekent dat ze géén betrouwbaar geld kunnen zijn.
“Er bestaan duizenden cryptocurrencies, maar geen enkele heeft de eigenschappen van Bitcoin. De meeste zijn gewoon startups met een token. Bitcoin is anders. Het is de enige echt decentrale, onveranderlijke en onafhankelijke vorm van digitaal geld. De rest probeert “sneller” of “efficiënter” te zijn, maar mist het belangrijkste: vertrouwen zonder een centrale partij”
Geld draait om vertrouwen en schaarste
Door de geschiedenis heen heeft goed geld altijd bepaalde eigenschappen gehad:
Schaarste – iets moet moeilijk te verkrijgen zijn om waardevol te zijn.
Duurzaamheid – het moet de tand des tijds doorstaan.
Verhandelbaarheid – je moet het makkelijk kunnen gebruiken.
Fungeerbaarheid – één eenheid moet hetzelfde zijn als een andere.
Verifieerbaarheid – het moet eenvoudig te controleren zijn.
Goud werd duizenden jaren gebruikt als geld, niet omdat het glimt, maar omdat het aan al deze voorwaarden voldeed. Bitcoin is de digitale evolutie van dat concept.
De meeste cryptoprojecten falen op minimaal één van deze punten. Vaak hebben ze geen vaste voorraad of worden de regels aangepast door de ontwikkelaars. Dat betekent dat ze fundamenteel niet geschikt zijn als geld.
Bitcoin kan niet worden gekopieerd
In theorie kan iedereen een nieuwe Bitcoin maken. De code is open-source, je kunt het klonen en een nieuwe munt lanceren. En toch betekent dat niets.
Bitcoin onderscheidt zich door zijn unieke netwerk en de mate waarin mensen het vertrouwen. Het is ontworpen om het beste geld te zijn en bezit dus alle eigenschappen van goed geld. Dus je kunt de code kopiëren en een of meerdere eigenschappen veranderen, maar daarmee creëer je niet ineens een betere vorm van geld. Want bitcoin is precies ontworpen om het beste geld te zijn!
Bitcoin is het enige geld dat telt
Bitcoin heeft vier eigenschappen die het onmiskenbaar superieur maken aan alles wat eraan voorafging:
Absolute schaarste – Er komen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin.
Volledige eigendom – Jouw bitcoin, jouw sleutel, jouw geld.
Onafhankelijkheid – Geen overheden, geen banken, geen derde partijen.
Het netwerkeffect – Hoe meer mensen Bitcoin gebruiken, hoe sterker het wordt.
De geschiedenis laat zien dat samenlevingen altijd convergeren naar één dominant geld. Eerst waren het schelpen, later goud, en nu... Bitcoin. Waarom? Omdat de beste vorm van geld vanzelf de rest verdringt.
Bitcoin is de hardste vorm van geld ooit bedacht: schaarser dan goud, makkelijker over te dragen dan cash en niet te censureren.
Elk tijdperk had zijn dominante geldsoort. Eerst waren het schelpen, later goud, en nu convergeren we naar Bitcoin. Dit is géén hype, bubbel of modeverschijnsel – het is een structurele verandering.
Zet vandaag nog je eerste stap met bitcoin
Heb je vragen over Bitcoin, wil je veilig instappen of je coins in eigen beheer nemen?
Boek een persoonlijke 1-op-1 Bitcoin-sessie om alles te leren wat je moet weten.
Bitcoin kopen? Ontdek Bitvavo voor het veilig aanschaffen en beheren van je eigen Bitcoin.
Makkelijk instappen? Probeer de Blox App en koop binnen enkele minuten je eerste Bitcoin. Je krijgt € 10,– tegoed als je mijn vouchercode gebruikt! De code moet je mét de streepjes invoeren: K287-GA5C-2G34.
Wat vond je van de editie van vandaag? |