- There is no 2nd â‚żest
- Posts
- Tweet van de week
Tweet van de week
PLUS: Een voorbode van wat we kunnen verwachten
Goedendag allemaal,
Ik ben weer terug na een korte nazomerse pauze. Even heerlijk genoten van een prachtige vakantie op Aruba. Parelwitte stranden, Amstel brights en sinds lange tijd weer eens gepokerd tijdens de Caribbean Poker Series.
De sfeer aan de pokertafels was geweldig en even offline zijn heeft me goed gedaan. Dus de batterij is weer opgeladen en “uptober” kan wat mij betreft beginnen ;). Dit brengt ons bij de tweet van de week.
Tweet van de week
Goud beleeft een hele sterke periode. Het maakt de laatste maanden steeds weer een nieuwe ATH. Daarbij wordt goud vaak gezien als:
Inflatie hedge (Wanneer de prijzen stijgen en de waarde van valuta daalt, stijgt de prijs van goud vaak mee. Dit komt omdat goud relatief schaars is t.o.v. fiat valuta)
Veilige haven
In tijden van economische of geopolitieke crisis zoeken beleggers vaak naar veilige havens voor hun kapitaal. Goud wordt gezien als een veilige haven omdat het onafhankelijk is van overheid of bedrijfsrisico’s.
Daarbij heeft goud een hele lange geschiedenis en zijn traditionele investeerders er al bekend mee. Echter, Bitcoin is in alle opzichten superieur aan goud.
Dus dit is in mijn optiek een voorbode van wat we kunnen verwachten voor de bitcoin prijs.
De evolutie van geld zorgde voor steeds betrouwbaardere en effectievere manieren om handel te drijven. Na duizenden jaren kwam goud, door zijn eigenschappen, uiteindelijk naar voren als de beste vorm van geld. De schaarste van goud zorgde ervoor dat het goed te verplaatsen was in de toekomst. Goud behield zijn waarde (koopkracht) over tijd. Daarbij functioneerde goud prima in een lokale economie waar men direct met elkaar kon ruilen.
Echter, goud had een aantal nadelen. Het is moeilijk op te delen in stukken en duur om te transporteren. Hierdoor kon het niet goed functioneren in een mondiale economie. Dus toen de economie wereldwijd moest opschalen en er wereldwijde handel plaatsvond, was de transactie snelheid van goud simpelweg te sloom.
Fiat geld loste dit probleem op. Fiat geld is makkelijk te verplaatsen en beter deelbaar dan goud. De problemen die fiat oploste gingen echter wel ten koste van schaarste!
Vervolgens bracht technologische vooruitgang ons het internet en de digitale economie. Maar zonder hard geld (goud) en met fiat valuta.
Fiat zorgde voor centralisatie en een systeem gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen dat de geldhoeveelheid niet verruimd wordt en daarmee het geld gedevalueerd wordt. Dit vertrouwen wordt keer op keer geschaad door overheden en centrale banken. Lange tijd was er geen oplossing voor dit probleem totdat Bitcoin de wereld in kwam.
Bitcoin is de dematerialisatie van goud. Bitcoin is vele malen efficiënter (goedkoper en sneller om te transporteren) dan goud. Verder is het veel beter deelbaar dan goud.
Bitcoin is als fysiek goud (eigenschappen van goud als geld) en combineert daarbij de voordelen van een digitale valuta. Het aanbod is gelimiteerd tot 21 miljoen Bitcoins wat Bitcoin ultiem schaars maakt.
Bitcoin lost de beperkingen op van zowel goud als fiat geld. Daarmee is het een superieure vorm van geld.
Bitcoin is een
censuurbestendig
wereldwijd monetair netwerk
waarop iedereen waarde kan verplaatsen zonder tussenkomst van een derde partij.
Daarbij hoef je niemand te vertrouwen maar kun je zelf ten alle tijden de status van het netwerk controleren. Dit is de meest ingenieuze uitvinding van deze eeuw. De waarde van bitcoin is slechts een fractie van alle waarde die er is op de wereld. Dus het feit dat je deze nieuwsbrief nu leest maakt dat je er vroeg bij bent. Doe er je voordeel mee.
Laatste gedachte:
Once you see it, you can’t unsee it
Wat vond je van de editie van vandaag? |