Wat is de essentie van inflatie?

PLUS: oorzaak vs gevolg

Goedendag allemaal,

Afgelopen weekend was ik bij de schoonfamilie in Duitsland op bezoek. Ik kom er heel weinig, maar had gelijk een perfecte dag uitgekozen om mee te gaan. De dochter van de zus van mijn vriendin werd 3 dus de hele familie was aanwezig.

Nu is mijn Duits niet zo heel goed. "Ich kann es gut verstehen, aber es ist schwierig zu sprechen.”

Daarnaast staan de Duitsers er ook niet om bekend goed Engels te spreken. Dus met mijn steenkolenduits heb ik er het beste van gemaakt.

Omdat het vakantietijd is, werd er ook over vakanties gesproken. Tijdens 1 gesprek ving ik op hoe de prijzen in het buitenland ter sprake kwamen. Kroatië was een stuk duurder geworden dan een aantal jaar geleden. De prijzen waren 2 en soms wel 3 keer zo hoog.

Dit is voor mij normaliter het perfecte moment om in te springen tijdens een gesprek. Want we merken allemaal de gevolgen van inflatie. Echter kunnen weinigen de vinger op de zere plek leggen. Vanwege de taalbarrière heb ik mezelf niet in het gesprek gemengd. Maar ik had ze graag het volgende proberen uit te leggen.

Inflatie vs prijsstijgingen

Inflatie, inflatie, inflatie. Misschien wel het woord van de afgelopen jaren. Maar het is nogal een ingewikkeld onderwerp. Althans, zo wordt het ons voorgeschoteld. Dit komt vooral doordat een mix van woorden en begrippen het fenomeen inflatie en prijsstijgingen door elkaar halen. 

Dus laten we de twee begrippen er eens bijpakken.

  • Inflatie is de verruiming van de geldhoeveelheid

  • prijsstijgingen zijn het gevolg van inflatie.

âťť

De essentie van inflatie is niet een algemene stijging van de prijzen, maar een toename van de geldhoeveelheid, wat op zijn beurt een algemene prijsstijging van goederen en diensten in gang zet”

Het is essentieel om oorzaak en gevolg van elkaar te scheiden.

Welke variabelen hebben invloed op prijsstijgingen?

Er zijn twee variabelen die invloed hebben op prijsstijgingen.

  1. De geldhoeveelheid verandert

  2. Beperkingen aan de aanbodzijde of van de productiviteit 

Als bijvoorbeeld een graanoogst in een regio mislukt dan zal het graan duurder worden omdat er minder aanbod is. Of als ASML ineens problemen heeft met een machine en ze minder chips kunnen produceren. Dan zal de prijs van de chips stijgen.

Maar over het algemeen hebben we te maken met technologische vooruitgang en worden we efficiĂ«nter. Dit betekent dat we meer en goedkoper kunnen produceren en dat heeft prijsdalingen tot gevolg.

Een tv (zelfde grootte en kwaliteit) wordt goedkoper ondanks het feit dat er geld wordt gedrukt omdat technologie alles goedkoper maakt.

Wat je vooral niet moet vergeten is het volgende!
Prijsstijgingen ontstaan als de geldhoeveelheid in een economie harder stijgt dan de productie. 

Voorbeeld:
De geldhoeveelheid wordt met 2% verruimd —> 2% meer euro’s in omloop —> dus 2% meer geld dat kan meebieden op producten —> meer vraag naar producten.

Productie neemt toe met 2% —> 2% meer aanbod van producten.

Dan blijft de ratio tussen vraag en aanbod gelijk. 

Alleen als de geldhoeveelheid harder stijgt dan de productie dan krijg je te maken met: meer geld dat mee biedt op minder goederen

En wat gebeurde er met de geldhoeveelheid tijdens de “covid-crisis”?
 
Tijdens de “covid-crisis” werd de geldhoeveelheid in 2 jaar tijd met ongeveer 40% verruimd. Dit zie je duidelijk terug in onderstaande grafiek.

Het gevolg?

De koopkracht van ons geld daalt, oftewel: alles wordt duurder. Inclusief je vakantie naar KroatiĂ«.

Belangrijkste dingen van vandaag

  • Inflatie is een verruiming van de geldhoeveelheid

  • Inflatie zet een algemene stijging van de prijs van goederen en diensten in gang.

  • Technologische vooruitgang zorgt ervoor dat alles goedkoper wordt.

  • Alleen als de geldhoeveelheid harder stijgt dan de productie dan krijg je te maken met prijsstijgingen.

Wat vond je van de editie van vandaag?

Login or Subscribe to participate in polls.