- There is no 2nd ₿est
- Posts
- Weet wat je bezit
Weet wat je bezit
PLUS: De monetaire ontwikkeling van ₿itcoin
Goedendag allemaal,
De technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit tevoren. Geen idee hoe de wereld er over 10 jaar uitziet. Maar ik weet wel dat er een hele grote waarschijnlijkheid is dat bitcoin er over 10 jaar nog steeds is. En dat de prijs (uitgedrukt in fiat termen) in dat geval een heel stuk hoger is dan de prijs van vandaag. We zijn getuige van hoe bitcoin zich ontwikkelt tot geld. What a time to be alive!
Monetaire ontwikkeling
Het is fascinerend om de monetaire ontwikkeling van Bitcoin live te mogen meemaken. Een proces dat duizenden jaren duurde voor goud. Van een glanzende steen tot de mondiale rekeneenheid in de 19e eeuw. Omdat we nu in een digitale wereld leven, gebeuren dingen veel sneller. Informatie reist sneller. Adoptie gebeurt sneller.
De meeste economen zouden je voor Bitcoin hebben verteld dat zoiets als Bitcoin onmogelijk was, en dat je geen geld uit het niets kunt creëren, niemand zou het accepteren. Waarom zouden ze het accepteren, het wordt niet door iets gedekt.
Maar als je begrijpt dat:
Geld geen uitvinding van de staat is.
Bepaalde economische goederen op een natuurlijke wijze geld zijn geworden.
Alle vormen van geld in concurrentie zijn met elkaar.
Dan rest de vraag of: Bitcoin beter is geoptimaliseerd om de monetaire functie te vervullen dan welke concurrent dan ook.
Oftewel: Heeft bitcoin de beste eigenschappen om goed geld te zijn?
Het antwoord kunnen jullie al raden.
Bitcoin geeft je de kans om de vruchten van je geleverde arbeid te plukken. Je kunt nu waarde opslaan in iets dat in koopkracht toeneemt in plaats van aan koopkracht verliest. In een asset waarvan het aanbod niet verruimd kan worden en wat je echt zelf in bezit kunt hebben. Bitcoin beschermt je tegen extreme ontwaarding van de valuta en/of inbeslagname van vermogen.
Uiteindelijk verloopt de bitcoin adoptie volgens een bepaald patroon. Mensen herkennen het als een goede vorm van geld omdat het betere eigenschappen heeft dan de concurrent. Ze doen mee en langzaam maar zeker doen meer mensen mee.
En naarmate de prijs begint te stijgen trekt dit de aandacht van nieuwe mensen. Vervolgens brengt dit speculanten in de markt die het als een geweldige kans zien om snelle winsten te maken. Dan krijg je te maken met het fenomeen, “waanzin van de massa”. Mensen storten zich erin, gebruiken leverage, lopen op de zaken vooruit en dan krijg je de crash.
Dus je ziet een soort langzame, gestage groei en dan deze exponentiële uitbarsting naar de top en dan een crash. De prijs crasht naar een niveau dat hoger is dan het vorige niveau waarmee je begon en dan begint het opnieuw.
Inmiddels hebben we een aantal van deze cycles achter de rug. Bitcoin heeft zich ontwikkeld van een speeltje voor nerds naar een asset klasse die een aantal bedrijven en zelfs pensioenfondsen inmiddels aanhoudt als reserve op de balans.
De vraag is niet OF maar WANNEER andere partijen zullen volgen. Wanneer gaan landen het op de balans zetten?
Laat je vooral niet afleiden door de korte termijn prijsactie. Dit is allemaal ruis. Weet wat je bezit. En geniet tot die tijd van de stilte voor de storm.