- There is no 2nd â‚żest
- Posts
- De psychologie van de marktcyclus
De psychologie van de marktcyclus
Goedendag allemaal,
Vandaag het vervolg op het stuk van gisteren (hier terug te lezen).
We eindigden met onderstaande afbeelding.
De trend van het illiquide aanbod is lineair. Dit wil zeggen dat het aantal lange termijn holders in een lineaire lijn toeneemt.
Waarom is dit belangrijk?
Vorige week is het belang van de Bitcoin halving besproken (deel 1, deel 2, deel 3).
Daarbij werd duidelijk dat de uitgifte van het nieuwe aanbod met elke halving afneemt.
De grafiek hieronder laat zien welk aandeel van coins overblijft om te handelen.
Dit aanbod NEEMT AF sinds de derde halving.
Wat kunnen we hieruit concluderen?
Het groeipercentage van het illiquide aanbod overtreft de uitgifte van nieuwe coins. Omdat het illiquide aanbod (lange termijn holders) in een lineaire trend toeneemt terwijl de uitgifte van nieuwe coins daalt.
Maar waarom hebben we dan nog geen aanbodschok gezien?
De Hype-Fase
The root geeft 3 redenen voor het voorlopige uitblijven van een aanbodschok.
Nog steeds dicht bij maximale beschikbare aanbod (All time high ligt rond de 5 miljoen coins)
Sinds 2020 zijn er derivatenmarkten ontstaan op bitcoin. Dit betekent dat er gespeculeerd kan worden op de prijs via afgeleide producten zoals futures. Onderstaande afbeelding toont het handelsvolume van de Bitcoin futures. Papieren Bitcoin die boven op het huidige aanbod worden verhandeld.
Het aanbod wordt maar één keer per cyclus getest → De echte hype-fase.
Dus wanneer kunnen we de nieuwe hype fase verwachten?
Volgende hype-fase waarschijnlijk na 4e halving. Een echte nieuwe test voor het afnemende aanbod.
De psychologie van de marktcyclus
De Wallstreet cheat sheet geeft de psychologie van de marktcyclus weer.
Op basis van On-Chain analyse kan er onderscheid gemaakt worden tussen oude en nieuwe coins. Dus coins in handen van long term holders of coins die veel worden verhandeld.
Daarbij zijn nieuwe coins veel gevoeliger voor de prijsactie omdat de kans groot is dat die in handen van een nieuwe marktdeelnemer terecht zijn gekomen. Daarnaast kan er gekeken worden naar de aankoop- en verkoopprijs van deze nieuwe coins. Dit geeft de mogelijkheid om de gemiddelde prijs, die korte termijn holders hebben betaald, vast te stellen.
Plot je de short term holders kostprijs (groene lijn) in de grafiek van de bitcoin prijs (oranje lijn) dan krijg je onderstaande afbeelding.
Je kunt zien dat de short term holders tijdens een bull markt winst hebben (groene lijn onder de oranje lijn) en in een bear markt vice versa.
Als je dan naar de afstand kijkt, tussen de werkelijke prijs en de aankoopprijs van de short term holder, dan krijg je onderstaande grafiek (in termen van standaard deviaties)
Vervolgens kun je deze prijsinformatie in kleur coderen.
En de kleurgecodeerde prijsinfo weergeven. Je krijgt dan onderstaande grafiek van de Bitcoin prijs.
Het is bekend dat de Bitcoin prijs in een 4 jarige cyclus beweegt. Zoals je hieronder kunt zien geeft ieder kwart een jaar aan en is elke rotatie een cyclus.
De prijsinformatie wordt weergegeven door iedere ring in onderstaande grafiek. Hierbij geeft iedere ring een tienvoudige toename weer (0,1$ in het midden, naar 1$, naar 10$ enzovoort).
KLIK HIER, op deze link om zelf het einde van de presentatie te bekijken. De visuele weergave is prachtig, vandaar dat ik het niet ga beschrijven.
Bottom line is dat On-Chain analyse je zowel een houvast als een verwachting kan geven over de marktcyclus en in welk deel we ons bevinden.
Let op: Er zijn geen zekerheden in het leven en we leven in vreemde tijden betreft wat er allemaal gebeurt op het gebied van macro-economie.
The Rational Root heeft zijn eigen platform dat je kunt vinden via:
http://bitcoinstrategyplatform.com